Glas Javnosti

Обустава наставе у школи "Руђер Бошковић", родитељима стигла СМС порука

Zdravlje
Autor: Glas Javnosti / N1

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да превремено затварање школских и предшколских установа у Србији нема смисла, јер је утврђено да се деца од коронавируса "готово и не разбољевају", као и да је веома карактеристично да "нису преносиоци".

"Треба образложити зашто је струка остала на ставу да је затварање школских и предшколских установа контрапродуктивно у овом тренутку. Једноставно, немамо ситуацију пораста респираторних инфекција у школским колективима. То је показатељ да нема преношења. Такође, сви они подаци који су добијени од колега из Кине који су све ово преживели говоре да деца практично да и не оболевају, а оно што је најкарактеристичније је да имају инфекције, али да нису преносиви", навео је Кон.

Он је навео да стручњаци у нашој земљи раде на медицини заснованој над доказима, као и да се прешло на дневни наџор над респираторним инфекцијама у Београду.

"У тренутку када се грип повукао у Београду, имаћемо ситуацију да директно пратимо регистрацију тих обољења у наредном периоду. Привремено затварање школских колектива морало би да траје доста дуго. Ако хоћемо да имамо неки ефекат. Младе људе ако планирате месец и по дана да затворите, став је свих нас да је то практично немогуће, осим уколико је ситуација таква да је то јасно и када је и њима то потпуно јасно", истакао је Кон.

Он је навео да тренутно имамо релативно мирну епидемиолошку ситуацију у земљи.

"Имамо епидемију која се развија и која ће достићи границе које ћемо видети. Све ове мере социјалног дистанцирања даваће резултате, биће видљиви. Има и те како смисла затварање колектива, у тренутку када пристиже већи резервоар инфекција, а то су наши који долазе из иностранства за ускршње празнике. Према томе, о томе ћемо размишљати пратећи податке из дневног наџора", наводи Кон и додаје да ће се реаговати уколико се било шта примети.

"Уколико дође до наглог пораста дијагностификованих случајева, такође ћемо реаговати правовременим затварањем школа. Превременим затварањем школских колектива не добијамо баш ништа, сем што деца остају само под контролом својих родитеља. Онда би тај распуст тебало да траје све док не посустане епидемија. Са друге стране имао сам контакте и са директорима појединих школа, који су имали проблеме из различитих разлога. Рецимо родитељ је био у контакту са оболелима, и рашири се информација по школи. У таквим случајевима струка ту реагује. Епидемиолошка струка долази до контакта и утврђује шта не сме да ради контакт", објашњава Кон.

"Најлакше је донети одлуку о прекиду рада школских колектива, онда када је притисак највећи. Најтеже је правовремено донети ту одлуку. Испред струке, могу да вам обећам, да ћемо ту одлуку предложити, уколико имамо показатеље да је сврсисходна и потребна", поручио је Кон.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR