Glas Javnosti

OBRATITE PAŽNJU: Pet znakova da ste pod većim stresom nego što mislite

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Stres je postao deo naše svakodnevnice. Čovek se svakodnevno susreće sa nekom vrstom stresa, a da toga nije ni svesta. Sav taj stres može da se manifestuje i fizičkim i emocionalnim znakovima.

Sledi nekoliko načina na koje vaše telo može ispoljiti simptome stresa.
Glavobolje
Imate pulsirajući bol u glavi ceo dan? To može da bude i glavobolja izazvana stresom ili migrena, prenosi portal Ekapija.

- Stres može izazvati bol u telu u obliku napetosti mišića, što dovodi do glavobolje i bolova u leđima. Kako mišići vrata i glave postaju napeti, može se razviti glavobolja. Zato je stres jedan od najčešćih pokretača glavobolje i migrene tenzionog tipa. Ovaj savet ne može u potpunosti da izleči vaš stres, ali zapamtite da budete dobro hidrirani svaki dan. Kao prvo, unos dovoljno vode je posebno važno u vreme stresa - ističe doktor Gejl Salc za Real Simple.
Imate problema sa varenjem
Stomak može biti jedno od prvih mesta na kojima se doživljavaju simptomi stresa ili anksioznosti.
- Tokom stresnih perioda, telo pojačava simpatički nervni sistem. Takođe usporava gastrointestinalni sistem, tako da ne koristite uobičajenu količinu krvi potrebnu za varenje - kaže dr Salc.
Umesto toga, vaše telo preusmerava energiju na mišiće i srce da bi stvorilo odgovor bori se ili beži (ljudski odgovor na stres). Sporiji gastrointestinalni sistem može izazvati probavne probleme kao što je povećanje želudačne kiseline, što može dovesti do mučnine i nadimanja.
Vaš raspored spavanja je isključen
Previše stresa koji ne popušta može da izazove pustoš u vašem kvalitetu spavanja i rasporedu. Loš san onda može da dovede do mentalnih i fizičkih zdravstvenih problema, koji mogu, zauzvrat, uzrokovati stres u svakodnevnom životu, što dovodi do lošeg sna.

Glavni razlog je taj što su hormoni odgovorni za stres tehnički hormoni uzbuđenja: oni su biološki dizajnirani da vas drže budnim i nateraju vaš nervni sistem da radi u režimu bori se ili beži. Ako vaš nervni sistem nije u stanju da se smiri, a telo i um ne mogu da se vrate u stanje mirovanja, verovatno ćete imati problema i sa spavanjem.
Opadanje kose
Ako primetite da vam kosa opada više nego inače to bi mogao da bude znak stresa. Kada nivoi kortizola porastu, oni takođe inhibiraju druge hormone u vašem telu, kao što su hormoni štitne žlezde.
- Kada se to dogodi, to utiče na signal vašeg tela da raste kosa. Stres takođe može izazvati trihotilomaniju, stanje koje uzrokuje da osoba ima "neodoljivu" želju da čupa kosu sa glave, obrva ili drugih delova tela - objašnajva Donijel Vilson, koja je specijalizovana za upravljanje stresom.

Primetili ste bol u grudima
Bol u grudima je uvek ozbiljan simptom koji treba rešiti, i uvek je bolje da se za svaki slučaj obratite lekaru, ali ponekad to zapravo nije zbog problema sa srcem. Stres može da bude pravi krivac i, na sreću, bol u grudima zbog stresa nije opasan po život, piše Real Simple.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR