Glas Javnosti

Objavljene odluke Vlade o privremenim bolnicama

Zdravlje
Autor: Glas Javnosti

Vlada Srbije donela je odluke o otvaranju privremenih objekata za smeštaj i lečenje obolelih od zarazne bolesti COVID-19 na Beogradskom i Novosadskom sajmu kao i hali Čair u Nišu, a koje su danas objavljene u Službenom glasniku.

U odlukama koje su stupile na snagu danas navodi se da su privremene bolnice deo vojno zdravstvenog sistema kojima u uslovima vanrednog stanja upravlja Ministarstvo odbrane.

Za potrebe privremenih bolnica angažuju se zdravstveni radnici, zdravstveni saradnici i druga lica zaposlena u zdravstvenim ustanovama iz Plana mreža zdravstvenih ustanova, vojnim zdravstvenim ustanovama, državnim organima i pravnim licima osnovanim sredstvima u javnoj svojini koja obavljaju poslove zdravstvene delatnosti.

Osnov za angažovanje u privremenim bolnicama su rešenja rukovodilaca a u skladu sa odlukama Kriznog štaba za suzbijanje COVID-19.

Lekove i medicinska sredstva za privremene bolnice obezbeđuje Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Obolele od bolesti COVID-19, i inficirane virusom SARS-CoV-2 u privremene bolnice upućuju zdravstvene ustanove određenje za prijem i zbrinjavanje tih lica, a prevoz vrši se posebnim sanitetskim vozilom na način kojim se sprečava širenje zaraznih bolesti.

U odlukama o privremenim bolnicama navodi se da se prijem, testiranje i otpust vrše po stučnom uputstvu Zavoda za javno zdravlje.

Ishranu u svakoj od privremenih bolnica obezbeđuju Studentski centri tih gradova, a bolnice obezbeđuju Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije.

Koordinatora - rukovodioca svake od privremenih bolnica određuje ministar odbrane.

Sve tri bolnice dezinfikuje Zavod za biocide i medicinsku ekologiju, a održavanje higijene u beogradskoj obezbeđuje „Beogradski sajam“, dok u druge dve to čine uprave tih gradova.

Tanjug

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR