Uvođenjem promena u ishranu, odnosno izbegavanjem namirnica koje loše utiču na zdravlje, možete poboljšati zdravlje, odnosno sprečiti pojavu bolesti, a to utiče na duži život. Američka nutricionistkinja Trista Best izdvojila je tri ključne kategorije hrane koje treba ograničiti ili izbegavati kako bist epovećali šansu za dugovečnost.
Pržena hrana
Hrana koja je pržena u ulju, poput pomfrita, pržene piletine i krofni, sadrži nezdrave masti i visok broj kalorija. Takva hrana može izazvati upale i povećati rizik od hroničnih bolesti. Preporučuju se zdravije metode pripreme hrane, poput pečenja, grilovanja ili korišćenja friteze na vrući vazduh.
Trans masti
Ove masti, koje se nalaze u margarinu, puteru, prerađenim pekarskim proizvodima i delimično hidrogenizovanim uljima, mogu povećati loš holesterol (LDL) i smanjiti dobar holesterol (HDL), čime povećavaju rizik od srčanih bolesti. Umesto njih, preporučuje se korišćenje zdravijih masti, kao što su maslinovo ulje ili avokado.
Rafinisani ugljeni hidrati
Beli hleb, peciva, grickalice i druge prerađene namirnice bogate rafinisanim ugljenim hidratima mogu izazvati skokove nivoa šećera u krvi i upale, što doprinosi razvoju hroničnih bolesti. Umesto ovih proizvoda, nutricionistkinja savetuje konzumaciju celih žitarica, kao što su kinoa, ovas i integralni hleb.
Glas javnosti/A03S