Glas Javnosti

NOVO ISTRAŽIVANJE POKAZALO KOGA POGAĐA PRODUŽENI KOVID : Ko je najugroženiji

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Dugi kovid, stanje koje može da potraje i godinu dana posle preležane infekcije novim korona virusom, češće pogađa žene nego muškarce.

Ovo su rezultati novog istraživanja koje je uradio tim na čelu sa dr Sarom Volf Hanson sa Univerziteta u Sijetlu, piše "Newsbeast".

Istraživači su analizirali podatke približno 1,2 miliona ispitanika starosti od četiri do 44 godine iz 22 zemlje koji su imali kovid-19 u periodu od 2020. do 2021. godine.

Čak 63,2 odsto osoba koje se žale na dugi kovid su žene, ističu istraživači.


Kad je reč o dužini trajanja simptoma, 6,2 odsto ima simptome infekcije koji traju najmanje tri meseca. Među onima koji imaju dugi kovid, 15 odsto pacijenata ima jedan ili više upornih simptoma najmanje 12 meseci piše Telegraf

Najčešći simptomi su problemi sa disanjem - 3,7 odsto, hronični umor - 3,2 odsto, kao i bolovi u mišićima, promene raspoloženja i kognitivni poremećaji.

Studija je potvrdila da je rizik od dugog kovida češći kod pacijenata koji su morali da budu hospitalizovani zbog infekcije novim korona virusom, a posebno kod onih koji su zbog ove bolesti neko vreme morali da provedu na odeljenju intenzivne nege.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR