Glas Javnosti

NOVI REKORD U ZDRAVSTVU: Blizanci rođeni iz embriona zamrznutih pre 30 godina

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

U američkoj državi Tenesi iz embriona zamrznutih pre više od 30 godina, rođeni su blizanci.

Veruje se da je to novi rekord za najduže zamrznute embrione koji su rezultirali živorođenom decom, prenosi BBC.

Čuvani su na minus 128 stepeni Celzijusa u tečnom azotu od 22. aprila 1992. godine.


Rejčl Riđvej, majka četvoro dece iz Oregona, blizance je rodila 31. oktobra ove godine. Otac, Filip Riževej, rekao je da je to bilo „zapanjujuće“.

Blizanci Lidija En i Timoti Ronald Ridžvej verojatno predstavljaju novi rekord, prema Nacionalnom centru za donaciju embriona (NEDC), privatnoj verskoj organizaciji koja kaže da je pomogla rođenju više od 1.200 dece iz doniranih embriona.

Prethodna rekorderka NEDC-a, Moli Gibson, rođena je 2020. iz embriona koji je bio zamrznut skoro 27 godina.

„Odluka o usvajanju tih embriona trebalo bi da umiri pacijente koji se pitaju da li bi iko bio voljan da usvoji embrione koje su stvoreni pre 5, 10 ili 20 godina“, rekao je dr Džon Dejvid Gordon, koji je izvršio prenos embriona.

„Taj odgovor je odlučno da!“

Embrioni blizanaca stvoreni su za anonimni bračni par pomoću veštačke oplodnje. Muškarac je bio u svojim 50-im, a donorka jajnih ćelija imala je 34 godine.

Držali su ih u komori u laboratoriji za plodnost na zapadnoj obali SAD do 2007. kada ih je par donirao NEDC-u u Noksvilu, Tenesi kako bi ih umesto njih koristio drugi par.

Embriolozi u NEDC-ovoj partnerskoj klinici „Southeastern Fertility“ izveli su odmrzavanje i prenos u matericu ranije ove godine.


U saopštenju, NEDC je rekao kako se nada da će ova vest „ohrabriti druge da i sami iskuse blagoslove usvajanja embriona“.

To su deca koje su Ridžvejevi, koji imaju još četvoro dece uzrasta od jedne do osam godina, dobili tim putem.

„Imao sam pet godina kada je bog dao život Lidiji i Timotiju“, rekao je Filip Ridžvej za CNN i dodao da je zapanjujuće da su to, na neki način, njihova najstarija deca, iako su se tek rodila.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR