Glas Javnosti
Posta

Novi Pravilnik o imunizaciji: Za koga je vakcina obavezna i kolike su kazne

Zdravlje
Autor: Glas Javnosti

,,Pravilnik o obaveznoj vakcinaciji`` donet je 4. maja. Usvojilo ga je Ministarstvo zdravlja i potpisao ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Svako ko prekrši odredbe Pravilnika biće kažnjen sa 50.000 do 100.000 dinara.

Obavezna imunizacija lica određenog uzrasta sprovodiće se protiv zaraznih bolesti: tuberkuloze, difterije, tetanusa, dečje paralize, velikog kašlja, malih boginja, zauški, hepatitisa B, oboljenja izazvanih hemofilusom influence tip b i oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije, predviđeno je novim Pravilnikom o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti.

Vakcinacija je obavezna za decu I zdravstvene radnike , ali Pravilnikom se uvodi I obavezna imunizacija I svih osoba koje su u posebnom riziku za niz različitih bolesti.

Aktivna imunizacija podrazumeva nastanak sopstvenog imunskog odgovora osetljivog domaćina nakon izlaganja specifičnom antigenu prirodnim ili veštačkim
putem. Sprovodi se vakcinacijom, odnosno revakcinacijom.

Pasivna imunizacija podrazumeva unošenje gotovih antitela prirodnim ili
veštačkim putem ili imune serume – frakcije krvi koja sadrži antitela protiv određenih prouzrokovača ili nekih vrsta toksina.

Zarazne bolesti protiv kojih se sprovodi obavezna aktivna i pasivna imunizacija lica izloženih određenim zaraznim bolestima su: besnilo, tetanus, hepatitis B, hepatitis A i trbušni tifus.

Zarazne bolesti protiv kojih se sprovodi obavezna aktivna i pasivna imunizacija lica u posebnom riziku su hepatitis B, grip, meningokokna bolest, oboljenja izazvana streptokokom pneumonije, oboljenja izazvana hemofilusom influence tip b, varičela i infekcije izazvane respiratornim sincicijalnim virusom.

Prilikom upisa dece u školu među obaveznim papirima biće I vakcinacioni karton.

Sem u školama, kontrola vakcinacije će se vršiti I u vrtićima, a planiraju se I druge mere, poput nemogućnosti izlaska iz zemlje, nemogućnost registracije vozila, nemogućnost zapošljavanja.

"Program obavezne i preporučene imunizacije stanovništa protiv određenih zaraznih bolesti

Program se donosi za period od tri godine i obuhvata:

1) obaveznu aktivnu imunizaciju lica određenog uzrasta;

2) obaveznu aktivnu i pasivnu imunizaciju lica izloženih određenim zaraznim bolestima;

3) obaveznu aktivnu i pasivnu imunizaciju lica u posebnom riziku;

4) obaveznu aktivnu i pasivnu imunizaciju lica zaposlenih u zdravstvenim ustanovama;

5) obaveznu aktivnu imunizaciju putnika u međunarodnom saobraćaju;

6) preporučenu aktivnu imunizaciju lica određenog uzrasta;

7) preporučenu aktivnu i pasivnu imunizaciju lica po kliničkim indikacijama;

8) preporučenu aktivnu imunizaciju putnika u međunarodnom saobraćaju;

9) trogodišnji plan potreba zdravstvenih ustanova u vakcinama, imunoglobulinima humanog porekla i monoklonskim antitelima za obaveznu imunizaciju;

10) Potrebe vakcina, imunoglobulina humanog porekla i monoklonskih antitela za nacionalnu rezervu u skladu sa preporukom Svetske zdravstvene organizacije iznosi 25 odsto iskazanih potreba na godišnjem nivou.

 Izvor: B92

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP