Glas Javnosti

Novi lek za žene u menopauzi koji smanjuje učestalost i jačinu valunga, stiže u Srbiji

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Novi lek protiv valunga Fezolinetant mogao bi da stigne u Srbiju sledeće godine, izjavio jeklinički farmakolog prof. dr Radan Stojanović.

Kako kaže, prvi preparat, koji nije hormonski, odobren je nedavno u Sjedinjenim Američkim Državama, a do kraja godine trebalo bi da dobije "zeleno svetlo" evropske i britanske agencije za lekove.

Lek je namenjen umerenim do teškim naletima vrućine kod žena u menopauzi. Kako Stojanović ističe, Fezolinetant smanjuje jačinu tih napada i njihovu učestalost.


"U odnosu na hormonsku terapiju, ovaj lek deluje samo na valunge. Ne bi smanjivao rizik od osteoporoze, već bi poboljšavao kvalitet života žena u meri u kojoj ga ti valunzi narušavaju", rekao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, Fezolinetant je prošao sva ispitivanja, najpre ona pretklinička koja podrazumevaju farmakološka i toksikološka.

Stojanović je istakao da su rezultati tih pretkliničkih istraživanja bili ohrabrujući i sugerisali da lek krene u klinički razvoj i da počne da se ispituje na ljudima.

Kako kaže, primećene su efikasnost leka i značajna redukcija učestalosti valunga, a pored toga značajno je smanjena i težina simptoma.

Osim toga, nije se moralo dugo čekati na efekat leka, za razliku od antidepresiva, gde se na efekat leka čeka dve do tri nedelje, zaključio je Stojanović.


Glas javnosti/T01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR