Glas Javnosti

NIVO POLENA AMBROZIJE PET PUTA VEĆI OD GRANIČNIH VREDNOSTI! I gradovi ugroženi a NAJOPASNIJE JE OVDE!

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Sezona ambrozije je u punom jeku, broj polenovih zrna ove korovske biljke prošle sedmice je bio tri do pet puta veći nego što su propisane granične vrednosti, a ove nedelje situacija je još gora!

Oni koji su alergični na ambroziju poslednjih dana ne mogu da dišu, niti oči da otvore kako treba. Gušenje, zapušen nos, kašalj, kijavica, ali i iscrpljenost zbog ovih tegoba, mnoge sprečavaju i da svoje radne obaveze izvršavaju na valjan način, prenosi Politika.

 Ovakva situacija ne čudi, jer je samo prošle sedmice u prestonici broj polenovih zrna ambrozije bio od tri do pet puta veći od propisanih graničnih vrednosti. Gornja granica broja polenovih zrna je 30, a prethodne sedmice u pojedinim danima registrovano ih je i po 480.

Ove sedmice stanje je još gore, kaže Mirjana Mitrović Josipović, koordinator za praćenje alergena u Agenciji za zaštitu životne sredine, ali će se tačan broj polenovih zrna ove opasne alergene biljke znati sledećeg ponedeljka. Tada se sumiraju svi rezultati merenja u prethodnih sedam dana.

– Danima nas ljudi zovu i žale se da imaju užasnih problema s alergijom na ambroziju. Od pet sati, kako sunce grane, pa do kasne večeri, ova biljka je izuzetno aktivna. To posebno smeta onima koji moraju napolje, na otvoren prostor. Nije mnogo bolje ni žiteljima našeg grada koji u kući nemaju klima-uređaje, već moraju da otvaraju prozore kako bi se rashladili. Ni kiša koja je pala u pojedinim delovima grada nije znatno oborila vrednosti, niti olakšala muke onih koji su alergični. Jer, u krvi se već „nataložilo” dovoljno alergena da izazovu komplikacije, posebno zato što je većina pod uticajem ambrozije već desetak dana. Zbog toga je neophodno što pre se posavetovati s lekarom i primeniti terapiju koja bi makar malo ublažila tegobe – objašnjava za Politiku Mirjana Mitrović Josipović.

Ambrozija je sada posebno aktivna, jer su počele da joj cvetaju bočne grane, što još više usložnjava problem. I to ne samo u Beogradu, već i u drugim delovima zemlje. Prošle sedmice, recimo, u Vrbasu je zabeleženo 1.300 polenovih zrna po metru kubnom u jednom danu. Slična je situacija i u Kuli. Trenutno je povoljnije stanje na Zlatiboru, u Vranju, kao i u mestima s nadmorskom visinom iznad pet stotina metara.

Osim ambrozije, u ovo vreme ima još biljaka koje klasaju i prave probleme alergičnima. To su kopriva, bokvica, štir…

(Glas javnosti/Politika)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR