Glas Javnosti

NISKE TEMPERATURE OPTEREĆUJU TELO: Kardiolog naveo četiri greške koje zimi mogu dovesti do srčanog udara

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Niske temperature opterećuju telo, terajući srce da radi jače da bi se zagrejalo.

Zbog toga zima može biti izazovna za one sa srčanim problemima. Osobe sa oslabljenim srcem treba posebno da vode računa o svom zdravlju tokom hladnih meseci.

Povećan broj otkucaja srca zimi može, u ekstremnim slučajevima, dovesti do ozbiljnih komplikacija, uključujući srčani udar.


Kardiolog
Abhijit Borse ukazao je na greške koje mogu povećati rizik od srčanih problema tokom zimske sezone.

Neprikladna odeća

Moramo da preduzmemo prave korake da bi naše telo bilo toplo zimi. Ako to ne učinimo, naše srce će biti pod većim pritiskom da pumpa više krvi da bi nas zagrejalo.

Nošenje tople odeće, šešira, vunenih rukavica, pre svega slojevito oblačenje će smanjiti ovaj rizik jer slojevi pomažu u zadržavanju toplote.

Prekomerna aktivnost

Biti aktivan je važno, ali preterana aktivnost može povećati broj otkucaja srca, podići krvni pritisak i povećati rizik od srčanog udara.

Zato se ne smemo previše naprezati. Ključ je da napravite pauzu i pustite svoje srce i telo da se oporave.

Dehidratacija

Zimi ne pijemo dovoljno vode zbog niskih temperatura, a simptome dehidratacije u organizmu je teško primetiti.

Ali iz ovih razloga, hidratacija je još važnija, posebno što se odnosi na zdravlje srca. Kada smo dehidrirani, to dodatno opterećuje srce, povećava broj otkucaja srca i rizik od bolesti, objasnio je Borse.


Prekomerno konzumiranje alkohola

Alkohol nam može pomoći da se zagrejemo u hladnim zimskim mesecima, kaže kardiolog. Ipak, savetuje da ga pijemo umereno jer prekomerno konzumiranje može povećati rizik od srčanih oboljenja.

Kada je temperatura niska, to dovodi do sužavanja krvnih sudova. To, u kombinaciji sa prekomernim konzumiranjem alkohola, može izazvati moždani ili srčani udar.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR