Riba je puna proteina, a bogata je i omega-3 masnim kiselinama koje mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Neke vrste su zdravije su od drugih, a neke su čak i opasne ako se konzumiraju u prevelikim količinama.
Japanci najviše konzumiraju ribu i to je jedan od glavnih razloga njihove dugovečnosti. Osim namirnice kao takve, vrlo je važno kako se riba priprema i kakav će efekat imati na čovekov organizam.
Primera radi, ukoliko se priprema u dubokom ulju, odnosno prži, izgubiće svoja korisna svojstva, te je najbolje jesti je pečenu ili kuvanu. Smrznuta riba je jednako dobra kao i sveža.
Foto: Unsplash
Neke od najzdravijih riba za jelo su divlji losos, srdela, haringa, pastrmka, skuša, inćuni i bakalar. Ipak, kao i sve ostalo, i ribu i morske plodove treba umereno konzumirati zbog tragova žive koje u sebi nose. Kada se pomene živa, najpre se pomisli na ribu u konzervi, odnosno tunjevinu u kojoj je ovaj element prisutan, pa se strogo preporučuje kontrolisano konzumiranje.
Prekomeran unos metil-žive posebno može biti štetan za trudnice koje svoje bebe mogu izložiti problemima nervnog sistema i neurološkim problemima. U velikim količinama može uzrokovati trajna oštećenja mozga i nervnog sistema, a metil-živa se smatra i potencijalno kancerogenom za ljude.