Glas Javnosti

NERA dijeta OPASNA po zdravlje!

Zdravlje
Autor: Glas Javnosti

Obećanje da NERA dijeta skida višak kilograma za samo 5 dana, napravila je od nje natraženiju dijetu, te su svi zainteresovani oko recepture za mršavljenje. Iako nekima zvuči kao savršena metoda za sređivanje kilaže, nutricionisti su uplašeni za zdravlje onih koji je koriste!

Na sajtu koji promovišu Nera (Neera) dijetu, navedeno je da ju je razvio Stenli Barou, lekar sa Havaja koji se bavi prirodnim metodama, a u praktično korišćenje, uveo izvesni dr K. A. Bejer.

Navodno, Nera je potpuno prirodan tretman za mršavljenje i detoksikaciju – na bazi sirupa drveta i limuna. Napomenuto je da se drži pet do deset dana, te da je pri testiranju 70 odsto učesnika koji su se pridržavali uspelo da izgubi pet do deset kilograma. Međutim, pre nego što pomislite da je dijeta idealan način da doterate figuru za plažu,  pažljivo pogledajte od čega se sastoji ovaj metod ishrane.

Ironično da se tako može i nazvati, jer je hrana u ovoj dijeti nepostojeća.

Dva glavna sastojka Nera dijete su sveže isceđen limunov sok i prirodni sirup drveta, i to mešavine soka od šećernog javora i tropske šećerne palme. Pravi se specijalan napitak u koji, uz ta dva sastojka ide malo kajen paprike (može i domaća ljuta paprika) i voda. Tokom dana pijete 6-10 šolja tog napitka, bey hrane. Povremeno je dozvoljeno popiti malo čaja od nane, koji pomaže procesu čišćenja.

Prema autorima ove opasne dijete, napitak je sasvim dovoljan da obezbedi telu da funkcioniše 10 dana, a da ga “očisti”.

“Javorov sirup bogat je manganom i cinkom, a ova dva minerala gotovo da ne postoje u palminom sirupu. Sa druge strane, palmin sirup sadrži velike količine kalijuma i kalcijuma, dva elementa koja su neophodna da ćelije ispravno funkcionišu i zbog toga su važni za pročišćenje tela. Telo dobija sve neophodne vitamine i minerale koji su mu potrebni tokom trajanja dijete i ne pati ni od jednog nedostatka. Ne samo da ćete smršati, nego ćete primetiti da ste dobili čistotu tena, sjaj kose i opštu vibrantnost u svom telu kakvu dugo niste osećali” -  navodi Bejer.

Potpuno je jasno zašto dijeta ima mnogo protivnika među nutricionistima i lekarima, kao i zašto ima mnogo onih koji su posle samo par dana odustali od gladovanja.

I laicima je jasno da je dijeta bez ikakve hrane sumanut čin, i da šteti zdravlju.

Još jedan problem u dijeti su egzotični sastojci koji se koriste čine je skupom za naše tržište. Ali, zato se pojavila i domaća varijanta, za koju se tvrdi da je odlična zamena za sirup tropskih palmi.

Po njoj se napravi limunada od pola litre vode i jednog limuna, u nju se sipa kašika javorovog sirupa, malteksa ili meda, i na vrh noža kajena ili paprike. To se uzima uvek kad ste gladni, kao obrok. U međuvremenu, možete piti samo biljne čajeve koliko vam je potrebno, nezaslađene ili zaslađene sirupom. Uveče se pije čaj za pročišćavanje, prema uputstvu, a ujutro litar slane vode (na 1 l vode kašika morske soli) - navode izumitelji NERA dijete.

Preporučuje se da se pre početka dijete nekoliko dana jede isključivo biljna, lagana hrana, a da se nakon pet dana gladovanja organizam postepeno vraća na hranu – šestog dana se uključuje sok od pomorandže, sedmog supa od povrća, a osmog salata.

(Glas Javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR