Naime, osobe koje jedu pomfrit tri puta nedeljno imaju i do 20 odsto veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, dok se taj rizik dodatno povećava kod onih koji prženi krompir konzumiraju pet puta nedeljno.
Ipak, rizik se ne odnosi na druge načine pripreme krompira. Kuvan, pečen ili pire krompir nisu pokazali negativne efekte koji se povezuju s prženom verzijom, što jasno pokazuje koliko način pripreme utiče na zdravlje.
Takođe, zamena nekoliko nedeljnih porcija krompira celovitim žitaricama može doprineti smanjenju rizika od dijabetesa. Time se dodatno ističe važnost pravilnog izbora namirnica u svakodnevnoj ishrani.
Podsetimo, Svetski dan dijabetesa obeležava se 14.11. Utemeljen je 1991. godine kao odgovor na rastuću zabrinutost zbog zdravstvene i ekonomske pretnje koju ova bolest predstavlja, a 2006. postao je i službeni dan Ujedinjenih nacija. Simbol obiežavanja je plavi krug, znak jedinstva i globalne borbe protiv dijabetesa.
Glas javnosti /U01S