Pomorandže, limun, grejpfrut i neizbežne mandarine su samo mali deo liste ovog sočnog voća. Iako većina ljudi kupuje citruse iz navike stečene u detinjstvu, važno je znati zašto su oni važni u našoj ishrani.
Pod pojmom citrusi podrazumeva se čitav niz različitog voća koje ima sličan, ali ipak malo drugačiji nutritivni sastav. Ali imaju jedno zajedničko – veliki procenat vitamina C.
Upravo je ovaj vitamin važan za imunitet i glavni razlog zašto posežemo za citrusnim voćem.
Međutim, iako je za zdravlje poželjno konzumirati što više citrusa, potrebno je znati da ovo voće ne treba jesti posle obroka.
Za to postoji nekoliko razloga:
Citrusi, uprkos svojim zdravstvenim prednostima, sadrže kalorije.
Njihova prekomerna potrošnja, posebno posle obroka, može doprineti prekoračenju kalorijskog unosa u odnosu na potrošnju energije, što potencijalno dovodi do povećanja telesne težine.
Pojedinci mogu da iskuse gastrointestinalne smetnje, kao što su nadimanje ili gasovi, kada konzumiraju citrusno voće nakon obroka, posebno ako imaju osetljiv sistem za varenje.
Agrumi su kiseli, a njihova konzumacija odmah posle ručka može da poremeti varenje kod nekih ljudi.
Kiselost može dovesti do nelagodnosti, lošeg varenja ili gorušice, posebno kod onih koji su skloni refluksu kiseline.
Dok citrusi sadrže prirodne šećere, njihovo konzumiranje posle ručka može da dovede do brzog skoka i naknadnog pada nivoa šećera u krvi.
Ovo može doprineti osećaju umora ili žudnji za dodatnim grickalicama.