Najnovija studija nemačkih i irskih naučnika istraživala je vezu između krvnog pritiska i unosa flavonoida, kojih između ostalog ima i u crnom vinu.
Istraživanje na uzorku od oko 1.000 Nemaca, utvrđeno je da tri čaše vina (po 125 mililitara) nedeljno može da snizi krvni pritisak.
Flavonoidi izazivaju opuštanje krvnih sudova i samim tim njihovo širenje, što popravlja protok krvi.
Studiju, objavljenu u časopisu Hiptertenzija (Hypertension), sproveli su naučnici sa Kraljičinog univerziteta u Belfastu i Univerziteta u Kilu.
Njihovi nalazi utvrdili su da flavonoidi, kojih ima dosta u voću, povrću, čaju i drugim proizvodima na bazi voća, imaju pozitivan efekat na nivo krvnog pritiska.
- Istraživanje je iznedrilo dokaze koji sugerišu da je krvni pritisak moguće regulisati jednostanim promenama u dnevnoj ishrani - kaže autor studije Edin Kesidi sa Univerziteta u Belfastu.
(Glas javnosti)