Glas Javnosti

NEMCI UTVRDILI: Crveno vino snižava krvni pritisak, ali ima jedna caka

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Umereno konzumiranje crvenog vina kako stručnjaci iz Nemačke i Severne Irske kažu može da ima pozitivne efekte na zdravlje.

Najnovija studija nemačkih i irskih naučnika istraživala je vezu između krvnog pritiska i unosa flavonoida, kojih između ostalog ima i u crnom vinu.

Istraživanje na uzorku od oko 1.000 Nemaca, utvrđeno je da tri čaše vina (po 125 mililitara) nedeljno može da snizi krvni pritisak.

Flavonoidi izazivaju opuštanje krvnih sudova i samim tim njihovo širenje, što popravlja protok krvi.

Studiju, objavljenu u časopisu Hiptertenzija (Hypertension), sproveli su naučnici sa Kraljičinog univerziteta u Belfastu i Univerziteta u Kilu.

Njihovi nalazi utvrdili su da flavonoidi, kojih ima dosta u voću, povrću, čaju i drugim proizvodima na bazi voća, imaju pozitivan efekat na nivo krvnog pritiska.

- Istraživanje je iznedrilo dokaze koji sugerišu da je krvni pritisak moguće regulisati jednostanim promenama u dnevnoj ishrani - kaže autor studije Edin Kesidi sa Univerziteta u Belfastu.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR