Glas Javnosti

NEKA HRANA GREJE, NEKA HLADI: Evo šta jesti i piti da se lakše podnese vrućinčina i koliko je dobar sladoled

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

U danima kada temperatura u Srbiji više podseća na onu u Sahari nego na kontinentalnu valja naći način da se preguraju ove tropske vrućine.

Na visokim temperturama treba birati hranu I piće koja će nam olakšati da preživimo sparinu. A da biste sprečili padanje u nesvest morate paziti šta pijete i jedete – jer nije svejedno. Vrelina dovodi do oblinog znojenja i gubitka minerala, poput kalijuma i natrijuma. Evo šta savetuju lekari.

Dehidratacija dovodi do iscrpljenosti, suve kože, glavobolja, niskog krvnog pritiska i nesvestice, ali ne treba da se nalivamo vodom. Najbolje piće tokom toplotnog talasa voda, poručuju doktori.

Kako navode prirodno je da tokom letnjih meseci i visokih temperatura unosimo više vode – oko 2 do 2,5 litara dnevno. Osobe koje imaju problem sa visokim pritiskom treba da budu oprezni što se unošenja više tečnosti tiče.

 

Mineralna i obična voda, supe, povrće i voće su prave namirnice za ovo doba godina. Sokove, naročito gazirane, treba izbegavati po svaku cenu.

Što se ishrane tiče, ključno je da bude lagana. To znači da treba da kupujete sezonsko povrće i voće i na takvim namirnicama zasnujete svoje obroke kada je vruće

Lakari predlažu što više sveže hrane, jer termičkom obradom namirnice gube vitamine i minerale koji su jako bitni“,  da ne preskačemo doručak.

Kako vele važno je ne preskakati doručak, jer prvi obrok utiče na ishranu tokom celog dana. Doručak ima najveći uticaj na glikemijski status. Ručak i večera će biti obilniji, a i može doći do varijacija šećera u krvi ako preskočimo doručak, upozoravaju medicinari.

 

Žitarice su dobre za doručak, a možete jesti i hladan sendvič ili sveže povrće. Jaja su takođe dobar izbor za doručak. Prejaka, masna i začinjena hrana može da dovede do pojačanog znojenja, a to dovodi do gubitka tečnosti. Od namirnica koje treba izbegavati je svakako meso, posebno ne pohovano ili prženo. Za njegovo varenje potrebna je velika količina energije čije stvaranje samo dodatno povećava temperaturu organizma.

Što se omiljene letnje poslastice tiče, sladoledi su dobar način da se rashladite, ali samo ako su voćni i na bazi vode. Mlečne, čokoladne i kaloričnije sladolede treba izbegavati.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR