Glas Javnosti

NEGA ZUBA I DESNI: Dobre i loše namirnice

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Svakodnevno na jelovniku treba da bude voće i povrće bogato vlaknima, izbegavajte slatkiše i gazirane sokove

Zdravlje zuba i desni direktno zavisi od onoga šta jedete. Hrana ne služi samo tome da zadovoljite osnovne potrebe tela za energijom i nutrijentima. Kada pijete i jedete skrobnu ili slatku hranu vi istovremeno hranite i bakterije koje se nalaze u vašim ustima. Ako preterujete u nekoj hrani, možete uzrokovati propadanje zuba i bolesti desni.

Zubni plak je tanak, nevidljiv, lepljiv „film” bakterija i drugih materija. On pokriva sve površine naših zuba. Kada šećer ili skrob u ustima dođu u kontakt sa plakom, formiraju se kiseline. One mogu napasti vaše zube 20 minuta ili duže nakon što ste završili sa obrokom.

Ako se ovo često dešava, strada gleđ na površini zuba i otvoren je put karijesu. Kiseline naravno utiču i na desni. Bakterije u plaku takođe mogu da izazovu i upale.

Da biste sačuvali zdravlje zuba i desni jedite voće i povrće bogato vlaknima. Namirnice koje sadrže dosta vlakana pomaže da zubi i desni ostanu čisti. Pored osnovne kućne nege zuba, ovo je i vaša najbolja prirodna odbrana protiv karijesa i bolesti desni.

Među voćem puno vlakana imaju: kruške, jabuke, jagode, avokado, maline, banana, borovnice, bademi, dok su kod povrća bogati vlaknima šargarepa, brokoli, grašak, prokelj, krompir, kukuruz, karfiol, pasulj,Unosite sir, mleko, jogurt i ostale mlečne proizvode. Sir utiče na bolju proizvodnju pljuvačke koja se bori protiv kiselina. Kalcijum u siru i kalcijum i fosfati u mleku i drugim mlečnim proizvodima pomažu u vraćanju minerala koje su zubi mogli izgubiti zbog druge hrane. Takođe pomažu u obnovi zubne gleđi.

Čajevi su takođe dobri za zdravlje zuba, naročito zeleni i crni čajevi. Oni sadrže polifenole koji se bore sa bakterijama u plaku. Ove supstance ili ubijaju ili zadržavaju bakterije. Tako se smanjuje proizvodnja kiseline koja napada zube.

Ako jedete slatkiše, naročito one koje sadrže veliki procenat šećera, velika šansa je da će vam se deo ostati između zuba kao gozba za bakterije. Ako volite desert na kraju obroka, naviknite se i da zube operete pola sata kasnije. Od slatkiša najbolje je da jedete tamnu čokoladu, koja sadrži najveći procenat kakaa (70 odsto). Bombone, lizalice, komprimate, biskvite, torte, keks, kolače, napolitanke… ipak preskočite.

Kifle i peciva, ali i čips, kokice i flips, mogu lako da se zaglave gde ne treba i posredno stvore kiselinu, pa ih treba izbegavati, kao i gazirana bezalkoholna pića. Ovi sokovi su glavni izvor šećera u ishrani dece i tinejdžera što direktno utiče na stvaranje kiseline u ustima. Pored toga većina bezalkoholnih pića sadrži fosfornu i limunsku kiselinu koje nagrizaju gleđ.

Ukoliko ne možete bez slatke hrane, jedite je samo uz obroke.

Da biste zaštitili zube, perite ih najmanje dva puta dnevno, a konac za zube koristite bar jednom u toku dana.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR