Glas Javnosti

NEDOSTATAK VITAMINA: Evo kako da PREPOZNATE SIMPTOME ako imate manjak nekog vitamina U ORGANIZMU

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Telo nam daje mnogo informacija, uključujući i ono što se događa unutar njega, što se ne može videti. Važno je da obratimo pažnju na simptome kako bismo ponovo mogli da dobijemo hranljive materije koje su nam potrebne da bismo se osećali dobro.

Slabi krvni sudovi, grčevi u nogama, perut i ispucala kosa su samo neki od pokazatelja da našem organizmu nedostaju vitamini i minerali.      

Vitamin C


Ukoliko vam se na nogama ili nekom drugom delu tela pojavi velika modrica, a niste se udarili, moguće je da u organizmu nemate dovoljnu količinu vitamina C. 

Ovaj vitamin pomaže u stvaranju kolagena, koji je ključan za stvaranje krvnih sudova. Često dobijanje modrica može da ukaže na oslabljene kapilare. Osim toga, stres i pušenje smanjuju nivo vitamina C u  telu, pa je važno da se unosi u dovoljnoj količini. 

 

Vitamin B12


U tom slučaju je moguće pojavljivanje lezija nalik na ulkus u ustima ili pukotina sa strane usana.  “Viđam ljude kojima nedostaje taj vitamin. U tom slučaju u ishranu uvrstite više živinskog mesa, nemasno crveno meso i jaja.

Ukoliko ste vegetarijanac, to će biti malo veći problem, ali može da bude od pomoći konzumiranje mleka biljnog porekla, poput bademovog, pirinčanog, sojinog ili kokosovog,  ali i žitarice”, objašnjava Olivia Vagner, registrovana dijetetičarka.

Foto: Pexels

Masne kiseline


Ako primete da vam se koža peruta nakon češanja po glavi, nemojte odmah pomisliti da imate perut. 

To može da se događa i kada ne unosite dovoljno zdravih masnih kiselina u organizam.  “Esencijalne masne kiseline, poput omega-3, su lubrikant za naše telo. Bez toga će se ono “osušiti”.

Konzumirajte ribu  barem dva puta nedeljno kako biste dobili dovoljno omega-3. Druge masne kiseline, poput alfa-linolenske kiseline (ALA), takođe su važne.

Naći ćete ih u orasima i semenkama lana”, objašnjava Stejsi Smol, dijetetičarka specijalizovana za medicinsku prehranu.

Vitamini grupe B


"Biotin, jedan od vitamina B grupe važan je za zdravu i jaku kosu, ali važna je i folna kiselina, vitamin B9. Njen nedostatak prouzrokuje tanku i lomljivu kosu", kaže Stejsi Smol i preporučuje povećan unos žitarica, ali i spanaća, koji je odličan izvor folne kiseline.

Foto: Pexels

Bakar


Ako vam kosa izgleda neuobičajeno prosedo u poslednje vreme, proverite da li unosite dovoljne količine bakra u organizam. 

"Bakar ima ulogu u proizvodnji melanina, što kosi daje njenu boju. Razmislite o testiranjunivoa bakra u telu ukoliko vam kosa postane prebrzo seda ili se to dogodi iznenađujuće rano, recimo u 20-im godinama iako u porodici nema takvih slučajeva", kaže Olivia Vagner. 

Cink i vitamina A


Ukoliko vam ruke nisu glatke već na njima imate male crvenkaste izbočine, moguće je da vam u ishrani nedostaje cink i vitamina A. Radi se o keratozi pilaris koja zahvata unutrašnju stranu ruku.

"Mnogi pacijenti imaju te male crvene izbočine koje ne svrbe. U takvim slučajevima uvek proveravam njihov novo cinka i vitamina A", kaže Smol. 

Cinka najviše ima u živinskom mesu, humusu i semenkama bundeve. Dinja, između ostalog, sadrži dva snažna antioksidansa, a to su vitamin A i vitamin C, i jedan i drugi su zaslužni za stvaranje kolagena koji obnavlja oštećeno tkivo, usporava proces starenja kože i daje joj lep, svež izgled.

Vitamin D


Konstantan umor uprkos dovoljnoj  količini sna, može da bude znak da je nivo vitamina D u telu hronično nizak. 

"Nakon što ljudi počnu da unose više vitamina D, fantastično je čuti kako ponavljaju da imaju više energije", kaže Smol i dodaje da ne treba preterivati jer se ovaj vitamin deponuje u organizmu.

Ako želite da obezbedite dovoljnu količinu ovog vitamina, posegnite za mlečnim proizvodima, poput mleka i jogurta ili mlekom koje nije životinjskog porekla, kao što su  bademovo i sojino mleko, prenosi Reader's Digest.

Magnezijum ili kalcijum


Magnezijum i kalcijum igraju važnu ulogu u kontrakciji mišića. Neravnoteža kalcijuma, magnezijuma i kalijuma ima veliku ulogu u pojavi ili izostanku grčeva.

Svaki od ovih elektrolita pomaže u održavanju ravnoteže tečnosti u krvi i mišićima. Odličan izvor magnezijuma su semenke  bundeve, banane i avokado.

Dovoljno kalcijuma dobićete iz mlečnih proizvoda, suvih smokvi, a ima ga i u kelju i soji.

Vlakna


Preporučena prosečna dnevna količina vlakana za muškarce je 38 grama, a za žene 25. Kada ne jedemo dovoljno vlakana, često može da dođe do pojave zatvora.

Celovite žitarice su odličan izvor i svakako ih treba uvrstiti u ishranu. Takođe, zatvor može prouzrokovati i manjak magnezijuma u telu, pa se pobrinite da ga unosite dovoljno.

(Glas javnosti/N1/Reader's Digest)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR