Glas Javnosti

NE MORATE DA SE ODRIČETE MESA AKO ŽELITE DA SE HRANITE ZDRAVO: Ove vrste imaju NAJMANJI procenat MASNOĆE

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Važan je način na koji pripremate meso.

Sve veća pažnja se poklanja zdravoj ishrani, a jedan od glavnih postulata ovog režima ishrane, jeste redukcija unosa masnoće. S tim u vezi, veliki broj ljudi pogrešno misli da treba radikalno da smanji unos mesa, što je sasvim pogrešno.

Različite vrste mesa, bogate su mineralima, vitaminima B6 i B12, proteine i zdrave, korisne masti. Prestanak unosa ovih materija i neadekvatna zamena, mogu da ostave posledice na organizam, piše Objektiv.



Stoga, meso svakako treba da ostane na vašem jelovniku. Međutim, lako možete, u cilju zdravije ishrane, da birate meso koje sadrži manji procenat štetnih masnoća.

Drugi naziv za ovakvo meso je posno meso, koje se često preporučuje u dijetama, ali i kod pojedinih zdravstvenih tegoba, poput bolesti creva ili želuca, alergijskih oboljenja ili artritisa.



Važno je napomenuti da ovo važi samo za određene načine pripreme mesa. Meso prženo na suncokretovom ulju, sigurno nije toliko zdravo. Mnogo bolje rešenje jeste dinstanje, pečenje ili barenje mesa.

Kada se govori o posnim, zdravim vrstama mesa, koje mogu da vam pomognu u očuvanju zdravlja, ali i da smršate, misli se na ove vrste:

Piletina se smatra najzdravijim mesom. Izuzetno je bogata proteinima a masnoću sadrži u veoma malim količinama. U 100 grama piletine, nalaze se nešto više od 2 grama masnoće.



Zečetina je po ukusu i teksturi je slična piletini, ali nje još zdravija. Sadrži visok vitamina B i proteina, bogata je fluorom, fosforom i kalcijumom a u 100 grama ovog mesa se nalazi svega 11 grama masnoća.

Ćuretina je apsolutno dijetalno meso. Bogata je vitaminima A i E, dok je nivo holesterola poprilično mali. Na 100 grama mesa dolazi 12 grama masnoća.



Teletina je takođe niskokalorično meso, bogato gvožđem, cinkom, fosforom i vitaminima B kompleksa. Ovo je sjajna namirnica za regulisanje nivoa šećera u krvi. U 100 grama teletine, nalaze se svega 2 grama masnoća.

Govedina je bogata proteinima i gvožđem. U 100 grama bifteka nalaze se 3 grama masnoća.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR