Glas Javnosti

NE DOZVOLITE DA VAM SE OVO DEŠAVA: Ovo su glavni razlozi zašto vam se "lomi" kosa

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Između stresa, vaše ishrane i načina na koji tretirate kosu uopšte, postoji mnogo stvari koje mogu izazvati prekomerno opadanje ili gubitak volumena. Ako često menjate frizure, farbate kosu, koristite toplotne alate ili se podvrgavate drugim hemijskim tretmanima, lomljenje kose je u izvesnoj meri neizbežno. Između stresa, vaše ishrane i načina na koji tretirate kosu uopšte, postoji mnogo stvari

- Pucanje kose je upravo ono kako zvuči: dlaka koja se lomi zbog slabih tačaka u pramenovima kose - kaže dermatolog Tifani Libi.

Glavni uzroci lomljenja kose

- Ovo može biti nasledno stanje ili, češće, posledica fizičke ili hemijske traume kose - objašnjava dermatolog Ramia Garlapati i navodi neke primere fizičke i hemijske traume.


Toplotno oblikovanje:
 Toplota može privremeno da razbije veze u korteksu vlasi i kao neželjeni efekat, kutikul kose, koji je spoljni zaštitni sloj, biva oštećena. Kada je kutikula oštećena, vaša kosa može lako da pukne, što dovodi do ispucanih vrhova i dlaka koje se raspadaju.

Hemijski tretmani: Prema dr Garlapatiju, tretmani poput hemijskih relaksatora i farbanja mogu oštetiti vlasi i promeniti hemijski sastav kose, čineći je slabijom i sklonijom lomljenju i ispucanim vrhovima.

Češljanje mokre kose: Često četkanje i češljanje može biti štetno za kosu, posebno kada je mokra.

- Preterano četkanje ili četkanje mokre kose može povećati rizik od lomljenja, jer je kosa lomljivija i podložnija oštećenju kada je mokra - objašnjava dr Libi.

Vezivanje i zatezanje: Uprkos tome što su lakše i pogodnije  frizure poput pletenica, repova i punđa često mogu da povuku folikul dlake i izazovu trajne ožiljke i gubitak kose.


Oporavak kose

Prema dr Libi, ne postoji način da se popravi pramen kose koji je već polomljen, ali postoji način da se spreči dalje oštećenje.

- Koristite nežan šampon bez sulfata, jer sulfati mogu da skinu kosu sa njenih prirodnih ulja i izazovu dalje oštećenje - upozorava dr Garlapati: - Sadrže i hranljive sastojke koji mogu pomoći oštećenoj kosi da se vrati u zdravo stanje.

Ako verujete da je vaša kosa slomljena usled toplote, prekomernog farbanja ili drugih hemijskih tretmana, maska za popravku kose bi mogla da bude idealan proizvod za vas. One često sadrže proteine koji imaju za cilj da obnove prekinute veze unutar pramena kose.

Od pomoći može da bude i da ograničite upotrebu toplotnih alata kao što su pegle za kosu ili fen, na najviše jednom nedeljno.

Ako su pletenice i repovi posebno vaše frizure, pokušajte da ograničite koliko ih nosite (možda tri do četiri puta godišnje) i pokušajte da ih ne nosite duže od četiri do pet nedelja za redom, ako je moguće. Ako kosu često vezujete u repove ili punđe, pobrinite se da date kosi malo vremena da "odahne", prenosi portal Telegraf.BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR