Glas Javnosti

Ne bacajte mlečne zube vaše dece, možda im jednog dana mogu spasiti život!

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Dok se pojedina deca raduju ispadanju mlečnih zuba, drugima je to zastrašujuće i bolno iskustvo. Roditelji su naravno ti koji najviše mogu da utiču na to da li će gubitak zuba biti radostan događaj ili trauma.

Lekari preporučuju da mlečne zube svoje dece ne bacate. Ako niste preterano sentimentalni i ne čuvate svaku sitnicu vezanu za odrastanje svog deteta ovo može da vam zvuči čudno, ali iza te preporuke krije se dobar naučni razlog.

Iz mlečnih zubića mogu se izvaditi dentalne matične ćelije deteta koje mu, ako zatreba, jednog dana mogu spasiti život.   

Što su dentalne ćelije i kako ih treba čuvati?
Ćelije u ljudskom telu podeljene su u tri različite grupe i svaka od njih ima svoju funkciju. Matične ćelije su mlade ćelije koje kasnije preuzimaju neku funkciju i postaju ćelije jedne od tih grupa.

Sve krvne ćelije rastu i razvijaju se u koštanoj srži. Matične ćelije se mogu uzimati iz zuba, kao i iz delova kostiju.

Ako planirate da sačuvate mlečne zube svog deteta, vodite računa o tome da oni jednog dana mogu da budu korisni samo ako su pravilno skladišteni. Oni se mogu čuvati u običnim čistim kutijicama.

Matične ćelije mogu da se reprodukuju u bilo koju drugu vrstu ćelija u telu i zbog toga mogu da zamene one oštećene.

I straživanja pokazuju da matične ćelije pomažu u borbi protiv karcinoma, a sprovode se i studije kako bi se utvrdio njihov potencijal u lečenju drugih bolesti, poput infarkta, piše Bright Side.

Pored matičnih ćelija iz pupčane vrpce, s razvojem medicine možemo relativno brzo očekivati da će se u razvijenom svetu koristiti i one iz zuba odnosno kosti.

(Izvor:N1)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR