Glas Javnosti

NAZNAKE KOJE NE SMETE IGNORISATI : Kako prepoznati mogućnost pojave raka debelog creva?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Rak debelog creva i rak rektuma sve su češće dijagnoze. Kao i kod većine drugih karcinoma, i u njegovom što uspešnijem tretmanu najvažnije je rano otkrivanje. Što se karcinom ranije otkrije, bolje su i prognoze.

Rak debelog creva: lako se određuje stadijum

Za svaki karcinom postoje određeni kriterijumi na osnovu kojih se ustavljava stadijum. Za karcnimom debelog creva i rektuma koristi se oznaka TNM. U doslovnom prevodu, ova skraćenica je izvedena od reči, koje određuju:

 • tumor (tumor) – da li je tumor iz unutrašnje sluznice kolona ili rektuma ušao i u zid debelog creva i koliko
 • node (čvor) – procena i intenzitet proširenosti na limfne čvorove
 • metastasis (metastaze) – procena i intenzitet proširenosti tumora sa primarnog mesta nastanka na druge delove tela.

Koji sve stadijumi mogu biti kada se dijagnostikuje rak debelog creva

Medicina poznaje pet stadijuma raka debelog creva, i to od 0 do 4. Za njihovo obeležavanje se koriste određene slovne i brojčane oznake (niži stadijum, niža brojka i slovo; više odmakao stadijum suprotno):

 • stadijum/faza 0 – reč je o najranijoj fazi raka, koja se još naziva i in situ (intramukozni) karcinom; maligni tumor u ovom stadijumu nije se razvio van unutrašnjeg sloja sluzokože kolona ili rektuma: slovne oznake su Tis, N0, M0)
 • stadijum/faza 1 – karcinom se razvio do submukoze, ali se nije raširio na obližnje limfne čvorove ili druge organe (oznake T1 ili T2, N0, M0)
 • stadijum/faza 2A – rak se proširio u zid debelog creva ili rektuma, ali se tu i zaustavio, nije zahvatio limfne čvorove niti se u vidu metastaza proširio da druge organe (T3, N0, M0)
 • stadijum/faza 2B – karcinom je zahvatio zid debelog creva ili rektuma, ali ne i obližnja tkiva ili organe, ili obližnje limfne čvorove (T4a, N0, M0)
 • stadijum/faza 2C – karcinom se proširio van zida kolona ili rektuma i na obližnja tkiva ili organe, ali ne i na obližnje limfne čvorove ili druge udaljene organe ili mesta (T4b, N0, M0).

Rak debelog creva: stadijumi od 3A i dalje

Slede stadijumi:

 • stadijum/faza 3A – karcinom se proširio u submukozu, kao i na 1 do 3 obližnja limfna čvora ili u njihovoj blizini, ali se nije proširio na udaljena mesta u telu (T1 ili T2, N1 / N1c, M0): ova faza opisuje i karcinom proširen na submukozu i na 4 do 6 obližnjih limfnih čvorova, ali koji nije proširen druge organe i mesta u telu (T1, N2a, M0)
 • stadijum/faza 3B – karcinom je u zidu debelog creva, rektuma ili visceralnog peritoneuma, ali ne i u obližnjim organima; proširen je i na 1 do 3 obližnja limfna čvora ili na visceralne delove tela blizu limfnih čvorova, ali se nije proširio na daleke organe (T3 ili T4a, N1 / N1c, M0). Takođe je moguće da je u ovoj fazi karcinom izrastao u muscularis propria, zid debelog creva ili rektuma, na 4 do 6 obližnjih limfnih čvorova, ali ne i na udaljena mesta (T2 ili T3, N2a, M0). Takođe, može biti i u submukozi ili regiji muscularis propria, proširen i na 7 ili više obližnjih limfnih čvorova, ali ne i na udaljenim organima ili mestima u telu (T1 ili T2, N2b, M0)
 • stadijum/faza 3C – karcinom se proširio van zida debelog creva ili rektuma, u tkiva koja ga oblažu (visceralni peritoneum),  na 4 do 6 obližnjih limfnih čvorova, ali ne i na udaljena mesta (T4a, N2a, M0). Sledeći oblik iste faze bolesti je prošireni karcinom iz zida debelog creva ili rektuma visceralni peritoneum, 7 ili više obližnjih limfnih čvorova, ali nije stigao do obližnjih organa (T3 ili T4a, N2b, M0). Takođe, moguće je da je karcinom pored zida debelog creva ili retkuma i u obližnjim organima ili tkivima, na najmanje jednom obližnjem limfnom čvoru ili viscelarnim obližnjim regijama, ali ne i na udaljenim organima ili mestima (T4b, N1 ili N2, M0).

Stadijumi/faze 4

 • stadijum/faza 4A – karcinom je proširen na jedan udaljeni organ (pluća, jetra) ili udaljeni skup limfnih čvorova, ali se nije proširio udaljene delove sluznice trbušne duplje ili peritoneum (oznake su bilo koji T, bilo koji N, M1a)
 • stadijum/faza 4B – karcinom je zahvatio više udaljenih limfnih čvorova ili organa, ali ne i na udaljene delove peritoneuma (oznake su i u ovom slučaju bilo koji T, bilo koji N, M1b)
 • stadijum/faza 4C – maligni tumor je proširen na udaljene delove peritoneuma (oznake su bilo koji T, bilo koji N, M1c) piše E klinika

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR