Glas Javnosti

NAVIKLI STE OVAKO DA SEDITE? ODMAH menjajte u tu naviku, u suprotnom KUKOVI će vam biti ŠIRI, a zadnjica SPLJOŠTENA (VIDEO)

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Čim sednete, prekrstite noge? Oslonite se na sto laktovima? Naginjete se napred ka sagovorniku? Niste ni svesni kakve katastrofalne procese pokrećete time u svom telu.

Upravo o ovome je govorio prof. dr Duško Ilić, profesor biomehanike na DIF-u, ističući da je u svojoj dugogodišnjoj praksi video slučajeve u kojima su ti procesi izazvali nepopravljive posledice.

- Pogledajte položaj tela kad sedite raširenih kolena - ona su paralelna sa kukovima. Čim noge prekrstite - koleno preko kolena - ovim pokretom širite kukove. Za to vreme zadnjica ne može da napravi nijednu kontrakciju mišića -

Čestim i dugotrajnim sedenjem u ovakvoj pozi izazivamo pogubne posledice. Naime, već za dve godine može doći do spadanja drugog, trećeg i četvrtog lumbalnog pršljena kičme, a kukovi ostaju trajno širi.

Sve dame treba da znaju da u ovakvom položaju redovno slabe mišići zadnjice, a i muškarci ne smeju da zapostave tu činjenicu. Gluteus maksimus je jedan od najvažnijih mišića, a gluteus medijus i minimus su ključna podrška kukovima i brana od svih povreda.

Zato, kad sedite, vodite računa da kolena ne prebacujete jedno preko drugog već da ona budu u širini ramena ili širi od njih. Ovo pravilo ne mora da važi za kratke periode, kad negde sednete na brzu kafu, ali obavezno ga primenjujte u svim produženim seansama sedenja: na poslu, dužim sastancima, kad gledate televiziju ili pričate telefonom, piše ,,Lepa i srećna''.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR