Glas Javnosti

NAUKA KAŽE: Hodanje nije dovoljno, telu su potrebne tri vrste kretanja

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Hodanje se smatra odličnim oblikom vežbanja koji je lak i dostupan mnogim ljudima, a brojna istraživanja pokazuju da ova aktivnost ima brojne zdravstvene prednosti. Međutim, stručnjaci smatraju da to nije jedina aktivnost koju treba da imaju.

Preduzimanje najmanje 2.300 koraka dnevno smanjuje rizik od umiranja od kardiovaskularnih bolesti, prema studiji objavljenoj u izdanju "European Journal of Preventive Cardiology" za 2023. Pored toga, vežbe sa opterećenjem poput hodanja pomažu u sprečavanju osteoporoze, prema drugoj studiji objavljenoj u časopisu "Nature Scientific Reports".
Međutim, neki stručnjaci za zdravlje i fitnes tvrde da, iako je hodanje svakako dobro za vaše zdravlje i kondiciju, to nije stvarno visokokvalitetna vežba. Jedan takav stručnjak je Melisa Bojd, sertifikovani lični trener.

- Naši životi su postali toliko zauzeti – putujemo na posao, sedimo po ceo dan, a onda smo iscrpljeni noću – da se u kratkoj šetnji osećate kao da ste uradili veliku stvar - rekla je Bojd za CNN, ali hodanje je zapravo osnovni pokret koji je vašem telu potreban da bi dobro funkcionisalo, da bi pomoglo u stvarima kao što su cirkulacija i varenje i da se dekompresuje.
Da bi pomogla svojim klijentima da bolje shvate zašto svakodnevna šetnja neće rezultirati impresivnom figurom — u šta mnogi od njih veruju, zahvaljujući različitim uticajima na društvenim mrežama — ona im govori o tri vrste pokreta koji su korisni za opšte zdravlje i kondiciju.
Prvi je pokret koji vaše telo zahteva svaki dan, kao što su hodanje, istezanje i savijanje. Drugi je atletski pokret, koji možete raditi nekoliko puta nedeljno da biste poboljšali svoju kondiciju ili se bavili nekim sportom. Treći je društveni pokret koji radite iz zabave ili da biste se povezali sa drugima, kao što je ples ili igranje odbojke.

- Važno je razmišljati o kretanju u ovim različitim kategorijama jer se nekretanje tokom dana normalizuje - rekla je ona, dodajući i dodala da su "naši životi toliko sedentarni da mnogi od nas pokušavaju da se izvuku iz deficita pokreta, ali vežbanje je drugačije od fizičkog kretanja".
U idealnom slučaju, trebalo bi da napravite plan koji uključuje svakodnevno obavezno kretanje, kao što su hodanje i istezanje, sa nekim kardiovaskularnim radom, treningom snage i društvenim aktivnostima tokom cele nedelje.


Glas javnosti/ N02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR