Glas Javnosti

Naučnici u Australiji testiraju da li BCG vakcina deluje na koronu

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Smatra se da bi se ova vakcina mogla dobro pokazati i u suzbijanju virusa jer jača imunitet

Zdravstveni radnici u Australij učestvovaće u kliničkim ispitivanjima kako bi utvrdili da li BCG, vakcina za tuberkulozu, može da pobedi novi koronavirus, saopštili su naučnici.

Vakcinom za tuberkulozu (BCG)  se svake godine vakciniše više od milion dece u zemljama koje tuberkuloza još uvijek pogađa, ali naučnici smatraju da bi se ta vakcina možda moglo dobro pokazati i u suzbijanju COVID-19 jer jača imunološki sistem.  

Vakcine, generalno, pomažu našem telu da se odupre virusima i bolestima tako što jačaju naš imunitet, ali ne leče bolesti.  

"Krećemo od pretpostavke da ako imate snažan imunološki sistem, tada  virus neće moći  da se razmožava i čini štetu našem organizmu", rekao je Najdžel Kurtis, šef odeljenja za infektivne bolesti na Naučnom institutu Murdok u Melburnu (MCRI).  

"Mi stare vakcine sada preusmeravamo za nešto drugo", dodao je.  

Oko 4000 zdravstvenih radnika iz australijskih bolnica učestvovaće u ispitivanjima koja počinju sledeće nedelje, a rezultati se očekuju za šest meseci, saopštio je MCRI.  

Polovina učesnika će primiti vakcinu, koja ima blage popratne pojave, dok će druga polovina uzimati placebo. Oni će preko posebne aplikacije na svojim mobilnim telefonima moći da prate svoje zdravstveno stanje.  

Australija će se tako pridružiti kliničkim ispitivanjima koja se sprovode u Holandijij i SAD-u.  

Kako za sada nema dokazanog leka ili vakcine protiv COVIDA-19, naučnici širom sveta ulažu velike napore da se što pre napravi vakcina koja će biti efikasna.

“Biće ih mnogo i neće sve biti uspešne, ali neke hoće, zato je bitno da imamo što više različtih projekata”, smatra vodeći britanski ekspert za imunizaciju profesor Adam Fin sa Univeziteta Bristol.

(Izvor: N1/Hina/Reuters/The Guardian)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR