Glas Javnosti

Naučnici objavili kako pušenje elektronskih cigareta utiče na dobijanje astme

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Naučnici sa univerziteta u Hjustonu objavili su istraživanje koje pokazuje da osobe koje uživaju u pušenju elektronskih cigareta u veoma kratkom vremenskom periodu mogu da steknu poredispoziciju za dobijanje astme.

Rezultati te studije pokazuju da potpuno zdrave osobe posle upotrebe ovih cigareta u periodu od samo 30 dana imaju za 252 odsto veći rizik da kasnije u životu obole od astme, javlja Žurnal američke medicinske asocijacije (Journal of the American Medical Association).

Jedna od autora ovog istraživanja, prof. dr Adriana Perez rekla je da su i ranija istraživanja ustanovila štetnost po zdravlje ovakvih cigareta, ali da je ovo prvi put da se naučno dokaže koliko je vremena potrebno da se zdravlje ozbiljno ošteti i stvore ozbiljne predispozicije za dalji razvoj astme.


Jasno ustanovljenje perioda od samo mesec dana uživanja u ovakvom cigaretama koje ukazuje na veliku verovatnoću budućeg razvoja ove vrste bolesti disajnih organa pomoći će, nadamo se, ljudima da dobro razmisle pre nego što se upuste u ovakvu vrstu uživanja, dodaje ona.

Posebno se naglašava potreba daljeg analiziranja uticaja e-cigareta na zdravlje mladih, ali je potrebno definisati i opasnost po druge starosne grupe.

U SAD, prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, izostajanje sa posla i škole zbog astme, smrtnost kao i lečenje od ove bolesti proizvodiu godišnje troškove od 300 milijardi dolara.

Oštrija zakonska regulativa u vezi sa uživanjem duvana i sveobuhvatna preventivna politika su neophodne kako bi se sprečilo stvaranje uslova za razvoj astme naročito upotrebom e-cigareta, naglašava Perez.


Podaci međunarodnih zdravstvenih institucija pokazuju da u svetu od astme boluje blizu 300 miliona ljudi, kao i da se broj obolelih povećava za 50 odsto tokom svake decenije.

Neka istraživanja navode na zaključak da su nešto manje od polovine obolelih izloženi ozbiljnom riziku težih disajnih komplikacija.

Navodi se, takođe, da je globalno broj uživalaca e-cigareta prevazišao 82 miliona.

Te cigarete su najviše u upotrebi na afričkom kontinentu gde u njima uživa više od 20 miliona pušača, u Evropi ovaj broj iznosi 16,8 miliona, dok u SAD 16 miliona ljudi koristi e-cigarete.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR