Glas Javnosti

Našli način da obezbede zaštitu u bolnici

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

U Institutu za rehabilitaciju u Sokobanjskoj i Seltersu 550 građana. Dr Snežana Kostić: U nedostatku zaštite, to je radna terapija

U Institutu za rehabilitaciju u Sokobanjskoj, kao i u Selters banji u Mladenovcu, koja pripada Institutu, trenutno boravi čak 550 pacijenata. Uprkos aktuelnoj epidemiji, nisu mogli da budu otpušteni zbog stanja u kome se nalaze. O njima brinu požrtvovani medicinski radnici, koji ih svakog dana vode na potrebnu terapiju. Problema imaju sa nedostatkom zaštitnih maski, kao i sve medicinske ustanove, ali su i tu našli rešenje.
 Prijem novih pacijenata preko RZZO ili o sopstvenom trošku, zbog sprovođenja kardiološke, pulmološke, neurološke, ortopedske, reumatološke i dečje rehabilitacije je obustavljen sa izbijanjem epidemije. Ipak, u Institut i dalje mogu da stignu pacijenti iz bolnica koji nemaju gde drugo da budu smešteni, ali po hitnom zahevu te ustanove i sa onlajn nalogom RZZO.

- Situacija se menja iz dana u dan, kao i svuda, ali se držimo - kaže mr sci.med. dr Snežana Kostić, direktorka. - Kod nas su samo pacijenti koji nisu mogi da budu otpušteni. Svi drugi, po naredbi Ministarstva zdravlja su poslati svojim kućama. Bilo je i pacijenata koje smo otpustili na zahtev njihovih porodica.

Institut za rehabilitaciju vrata je, inače, zatvorio za posete još u februaru, kada je počela epidemija sezonskog gripa. Ono što ovim radnicima nedostaje su zaštitne maske.

- Danima molimo da nam dopreme potrebnu zaštitu. U nedostatku, sami smo počeli da šijemo maske u sklopu radne terapije, pa su te prostorije sada postale manufaktura za šivenje. Oprema bi trebalo da stigne svakog časa, ali smo ovih poslednjih dana morali da se dovijamo - navodi Kostić.

Baš zato, o higijeni vode računa više nego inače, jer su svi svesni sutuacije i teškog stanja u kome se njihovi pacijenti nalaze i da ne smeju da ih izlažu riziku.


O REFUNDIRANjU NOVCA KASNIJE

ŠTA će biti sa pacijentima koji su na terapijama u Institutu bili o sopstvenom trošku, znaće se narednih dana. Znaće se i da li će im se novac refundirati, ili će po prestanku vanrednog stanja moći da završe svoje terapije.

 

Izvor: novosti.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR