Glas Javnosti

NAR: Voćka Mladosti, Plodnosti i Zdravlja.

Zdravlje
Autor: Agroinfo.rs

Svakodnevna upotreba nara u ishrani usporava razvoj Alchajmerove bolesti, sprečava oštećenje bubrega i regeneriše jetru

Nar preventivno deluje protiv negativnog dejstva UVA i UVB zračenja. Ekstrakt nara utiče na smanjenje učestalosti i veličinu tumora kože. Vodeni ekstrakti pospešuju regeneraciju dubljeg sloja kože (dermisa), a uljane frakcije od semena nara na regeneraciju površinskog sloja kože (epidermisa).

Ulje do semena nara, takođe dobro deluje na lečenje kancera prostate, kada se pije do 2.4 litre dnevno soka nara. U izlečenju kancera pluća, pokazalo se da nar blokira više signalnih biohemijskih puteva, što dovodi do zaustavljanja rasta ćelija kancera. Nar i proizvodi od ove voćke sadrže i fitoestrogene, odnosno biljne hormone koji sprečavaju različita oboljenja. Među njima su na posebnom mestu hormonski zavisni kanceri, kao što je, na primer, karcinom jajnika. Kod žena u menopauzi primećeno je pozitivno delovanje kod pojave depresije i osteoporoze. 

Ulje nara može da se koristiti lokalno, oralno ali i za masažu. Tada se obično meša sa drugim baznim uljima kako bi mu se ubrzala apsorpcija kroz kožu i poboljšala tekstura i osećaj na koži. Ulje nara se nalazi i u sastavu luksuzne kozmetike za lice.

Nar se preporučuje i deci, trudnicama i starijim osobama jer blagotvorno deluje na organe za varenje i smiruje grčeve u stomaku i proliv.

Sok od nara deluje antiaterogeno ( sprečava aterosklerozu), smanjuje krvni pritisak ako se redovno konzumira, pomaže u smanjenju apsorpcije šećera što je važno kod dijabetičara naročito, smanjuje nivo holesterola u krvi, a samim tim i rizik od kardiovaskularnih bolesti ( u tu svrhu je najbolje koristiti ulje od semenki nara). Nar je značajan i za jačanje imuniteta, a samim tim i za prevenciju brojnih bolesti. 

Pročitajte još na Agroinfo portalu: 

Nar – voće bogova

Opasnost za dinje i lubenice od grinja

Nar se bori protiv virusa.  Antivirusna svojstva nara nara su testirana kad je u pitanju lečenje HIV virusa, a dokazano je da imaju snažno delovanje kad je upitanju HIV – 1 virus.

Zagovornici tradicionalne medicine poručuju i da se redovnim konzumiranjem nara dobijaju čvrsti nokti, lepa i zdrava koža i kosa, kao i duševni mir. Britanski naučnici dokazali su da svakodnevno konzumiranje nara usporava oksidaciju u DNK u ćelijama, što usporava i proces starenja.

Izuzetno dobar učinak nar postiže i pri lečenju posekotina, opekotina i drugih rana. 

Izvor:novosti.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR