Istraživanja su pokazala da ova jedinjenja imaju brojne zdravstvene prednosti i mogu da zaštite od određenih metaboličkih stanja i bolesti.
Dijatetičari su izdvojili tri glavne prednosti nara za naše zdravlje:
Jedna od najvažnijih zdravstvenih funkcija nara je njegov efekat na crevnu mikrobiotiku i njegova potencijalna upotreba kao antimikrobnog sredstva, piše Mbg, prenosi N1 Zagreb.
Nar povećava crevnu bakteriju Akkermansia muciniphila u stolici. Akkermansia je bakterija pogodna za creva koja nas može zaštititi od razvoja dijabetesa, upala i metaboličkih poremećaja.
Osim toga, vlakna iz semenki nara doprinose zdravlju creva služeći kao prebiotik i obezbeđuje potrebnu količinu za održavanje redovne stolice i optimizaciju zdravlja probavnog sistema.
Antocijanini u naru imaju važnu ulogu kao funkcionalna komponenta hrane. Antocijanini su proučavani zbog svojih brojnih efekata na zdravlje, poput antioksidativnih, protivupalnih i antiproliferativnih svojstava, što znači da mogu da doprinesu prevenciji nekoliko bolesti i smanje znakove preranog starenja.
Ovi biljni pigmenti topivi u vodi pripadaju porodici flavonoida i odgovorni su za boju voća i njegovog soka. Što je voće tamnije, to je veća količina prisutnih antocijana.
Prema istraživanjima, antioksidativni potencijal soka nara veći je od crnog vina i zelenog čaja. Zato je za zaposlene ljude koji često putuju sok od nara omiljeno piće.
Istraživanje takođe pokazuje da ispijanje 50 ml soka od nara dnevno može da pomogne u smanjenju nakupljanja plaka u karotidnoj arteriji do 35 odsto nakon godinu dana.
Postoji mnogo ukusnih načina za uživanje u blagodatima nara. Možete dodati njegove semenke u salate, jogurt i smuti, piše N1.
Još jedan ukusan i praktičan način konzumiranja nara je ispijanje soka od nara. Ovde je ključno razrediti ga vodom u razmeri 1:1 kako biste sprečili pad šećera u krvi.
Takođe možete pomešati njegov sok sa gaziranim sokom kako biste ga pretvorili u osvežavajući špricer.
Zatim, možete dodati sok od nara u preliv za salatu i van sezone.
Nar je superzdravo voće, a njegovi bioraspoloživi sastojci i metaboliti povoljno utiču na ekspresiju gena. Što bi značilo da su oni definitivno superhrana koju trebate uključiti u svoju ishranu.