Glas Javnosti

NAPITAK SA JAGODAMA MNOGI OBOŽAVAJU : Evo šta radi vašem organizmu i kako utiče?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Nadutost stomaka je neprijatan osećaj, koji se javlja usled rastezanja creva i proizvodi osećaj napetosti stomaka, kao i osećaj punoće, glasno krkljanje u stomaku, a ponekad se javlja i bol

Napitak s jagodama može da ubrza probavu i smanji nadutost ukoliko se ovo voće bogato vlaknima pomeša sa biljkama bogatima eteričnim uljima. Jagode su veoma zdrave i korisne za celo telo jer su bogate vitamina A, B1 i B2, vlakanima, a sadrže i posebno visok nivo antioksidanata poznatih kao polifenoli.

Nadutost stomaka je neprijatan osećaj, koji se javlja usled rastezanja creva i proizvodi osećaj  napetosti stomaka, kao i osećaj punoće, glasno krkljanje u stomaku, a ponekad se javlja i bol. Nadut stomak obično se javlja zbog prekomerne proizvodnje gasa u digestivnom traktu usled nedovoljno sažvakane hrane, ali i zbog preterane upotrebe namirnica koje sadrže laktozu i određene ugljenehidrate.


Razlozi zbog kojih se javlja otežano varenje i nadutost su brojni, a neki od najčešćih su greške u ishrani, funkcionalni ili organski poremećaji. Loše varenje i nadutost kod većine ljudi izaziva neredovna ishrana, obilni obroci, nedovoljno žvakanje hrane, kao i unošenje veće količine hrane koja nadima i gaziranih pića. Ukoliko čovek duže vreme ima ovako loše navike, metabolizam počinje da usporava, što dodatno pogoršava situaciju, pa nadimanje može da stvori još više problema.

Poznato je da neki začini i biljke poput anisa, đumbira, mente i majčine dušice mogu da umire creva i smanje nadutost. Takođe, biljke bogate eteričnim uljima, koje imaju blagotvorno i umirujuće delovanje na probavu nazivaju se karminativi. Karminativi su sredstva protiv nadutosti, koja podstiču creva na izlučivanje i upijanje, a time poboljšavaju varenje. Deluju blago antiseptički i spazmolitički i na taj način sprečavaju nepravilno vrenje i razvijanje gasova.

Međutim, dugotrajna primena karminativa može da izazove oštećenje crevne sluznice. U grupu karminativa spadaju  biljke s eteričnim uljima – plod anisa, beli luk, cviet kamilice, plod komorača, plod korijandra, plod kumina, list matičnjaka, koren odoljena… kao i njihove tinkture i eterična ulja. Kada se neki od karminativa pomešaju sa svežim jagodama bogatim vlaknima dobija se napitak od jagoda koji blagotvorno deluje na crevnu floru, pospešuje varenje i sprečava nadimanje stomaka.

Recept za napitak s jagodama protiv nadutosti

Kada se neke od biljaka iz grupe karminativa pomešaju sa kamilicom ili maslačkom, podstiče se stvaranje enzima potrebnih za efikasniju probavu hrane, a ujedno se i umanjuje dejstvo bakterija koje stvaraju gasove. Problem nadutosti može da se reši uz jednostavan napitak napravljen od zdravih sastojaka. 

Glas javnosti/T02S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR