Glas Javnosti

Namirnice koje treba da IZBEGAVATE dok ste na plaži ili bazenu

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Stručnjaci ne preporučuju unos ove hrane pre ulaska u vodu

Svi smo čuli za pravilo da ne ulazimo u vodu bar pola sata nakon jela, a pored toga postoje i određene namirnice koje bi bilo najpoželjnije izbegavati pre plivanja.

1. Ljuta hrana

Kako nam je telo najviše u vodoravnom položaju dok plivamo, refluks kiseline može predstavljati problem.Taj problem može još više zakomplikovati ljuta i začinjena hrana. Zato izbegavajte papričice, umake i drugu sličnu hranu.

2. Gazirana pića i voćni sokovi

Ove namirnice lako mogu proizvesti nadutost i grčeve, pa bi idealno bilo da umesto njih pijete običnu vodu. Voćni sokovi i gazirana pića sadrže sastojke koji stvaraju pritisak na želudac, što može otežati plivanje.

3. Alkoholna pića

Konzumacijom pića koja sadrže alkohol umanjuje se sposobnost reagovanja, što može biti poprilično rizično kad uđete u vodu. Najsigurnije bi bilo da potpuno izbegavate alkohol pre ulaska u vodu.

4. Mahunarke

Mahunarke, poput pasulja i graška, sadrže mnogo vlakana koja su generalno dobra za ceo organizam, a posebno digestivni trakt. Ali, isto tako mogu prouzrokovati nadutost, grčeve i zatvor.

5. Energetska pića

Energetska pića nisu naši saveznici kada je zdravlje u pitanju i mogu dovesti do mučnine ili dijareje dok ste u vodi. Pored toga, postoji i opasnost od dehidratacije zbog velike količine šećera i natrijuma koji sadrže - prenose magazin.novosti.rs.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR