Glas Javnosti

NAMIRNICE KOJE NE SMETE JESTI SIROVE : Spisak je kratak ali važan za zdravlje

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Toksini u pojedinim biljkama, poput smrtonosnog ricina u zrnu pasulja ili cijanovodonika u bademima, mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, ako se ne obrade kako treba

Zbog mnogo korisnih stvari koje se uništavaju tokom termičke pripreme jela, sledeće namirnice nikako ne bi trebali da koristite u sirovom obliku.

  1. Pasulj

Sirovi pasulj sadrži toksične proteine, zvane lektini, koji se uništavaju tokom kuvanja. Nisu svi lektini toksični, a neki su čak i korisni. Međutim, lektin u zrnu - koji se zove fitohemaglutinin - štetan je u visokim dozama.

I druge vrste pasulja mogu da sadrže fitohemaglutinin, ali crveni pasulj ih ima u najvećoj koncentraciji. Samo jedna šaka sirovog pasulja dovoljna je da izazove gastrointestinalne probleme kao što su mučnina i povraćanje. Što se više jede, simptomi će biti intenzivniji. Neki ljudi su čak bili hospitalizovani zbog trovanja crvenim pasuljem.

  1. Gorki bademi

Gorki bademi, koji se razlikuju od slatkih badema koje kupujemo po prodavniciama, sadrže cijanovodonik. Samo šaka gorkih badema može da ubije dete. Deca koja progutaju samo nekoliko sirovih gorkih badema su u opasnosti od smrti, dok svega 50 ili manje može da ubije i odraslu osobu piše Telegraf

Trovanje cijanovodonikom uključuje simptome od vrtoglavice i glavobolje do povraćanja i konvulzija, u zavisnosti od toga koliko ste pojeli.

  1. Masline

Sirove masline su neverovatno gorke i u suštini nejestive. Nećete se od njih razboleti, niti će vas ubiti, ali su velike šanse da ih nećete jesti žive.

Naime, žive masline sadrže visoku koncentraciju jedinjenja zvanog oleuropein, koje im daje gorak ukus. Ono što je interesantno je da, iako nemaju lep ukus, postoje dokazi da oleuropein ima potencijalne zdravstvene koristi, a masline su jedini poznati izvor tog jedinjenja zasnovan na hrani. Neka istraživanja sugerišu da je to antioksidantno i antiinflamatorno jedinjenje koje može zaštititi zdravlje srca i mozga.

Postoji nekoliko različitih načina za pripremu maslina tako da budu ukusne. Potapanjem u slatkoj vodi ukloniće se deo gorčine, ali je poželjno da ih stavite nekoliko nedelja ili čak nekoliko meseci u slanu vodu.

4. Krompir

Jedinjenje koje se nalazi u sirovom krompiru pod nazivom solanin može da izazove bolove u stomaku.

Uopšteno govoreći, zeleni krompir - čak i oni koji su samo malo zeleni blizu kože - ili oni koji tek počinju da niču imaju veći sadržaj solanina. Simptomi trovanja krompirom su bol u stomaku i glavobolja. Krompir sa najvećom koncentracijom solanina će imati zelenu boju kada ga isečete i treba ga baciti.

Nekuvani krompir takođe sadrži otporni skrob. Iako neki otporni skrob može biti dobar za creva, količina u sirovom krompiru je dovoljna da većini ljudi izazove neprijatne nuspojave poput jakih gasova i nadimanja.

5. Divlje pečurke

Neke divlje pečurke su nejestive, dok su neke jestive, ali nijednu ne treba jesti sirovu. Divlje pečurke mogu biti teške za varenje, pa vam njihovo kuvanje pomaže da izbegnete gastrointestinalne tegobe. Ali mnoge divlje pečurke su takođe toksične i potencijalno smrtonosne. Kuvanje razgrađuje štetna jedinjenja.

Ćelijski zidovi pečuraka se razlikuju od ćelijskih zidova voća i povrća, a kuvanje ih razgrađuje, tako da naša tela mogu da podnesu obradu čvrstih ćelija gljiva. Ipak, jedno upozorenje - postoji vrlo malo divljih pečuraka koje možete jesti sirove, tako da je bolje da budete stručnjak za njihovo identifikovanje pre nego što odlučite da uberete nekoliko i kuvate i pojedete.

Različite divlje pečurke takođe treba drugačije kuvati. Neki toksini se razlažu kada ih izložite toploti. Druge treba prokuhati. Najbolji izbor sa divljim pečurkama je da istražite. To je bukvalno pitanje života i smrti.

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR