Glas Javnosti
posta

NAJPOPULARNIJI LEK U DOBA KORONE - ASPIRIN! Sve što treba da znate o njegovoj upotrebi

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Aspirin je poznata tableta koja leči glavobolju, ali i mnoge druge zdravstvene tegobe, a upravo zbog toga mnogi ga nazivaju čudom od leka. Osim zdravstvenih prednosti, aspirin ima niz drugih prednosti koje bi vas mogle iznenaditi.

Brojna različita istraživanja pokazala su razne dobrobiti aspirina. Najnovije istraživanje američkih naučnika pokazalo je kako aspirin može povećati plodnost kod žena, odnosno da male doze aspirina povećavaju šanse za začeće i urednom trudnoćom. Prethodna istraživanja pokazala su kako male dnevne doze aspirina čak i olakšavaju sam porođaj.

Zdravstvene prednosti aspirina dokazale su i brojne druge studije. Tako su naučnici uočili povezanost delovanja aspirina i različitih oblika karcinoma. Ustanovljeno je kako aspirin usporava rast i širenje ćelija raka.

 

Tako je uzimanje aspirina povezano sa sprečavanjem karcinoma dojke, a naučnici su otkrili i kako svakodnevno uzimanje niske doze aspirina kod ograničene grupe žena umanjuje rizik od dobijanja raka i do 30 posto.

Osim na karcinom dojke, aspirin deluje i na gastrointestinalni karcinom i karcinom debelog creva, a istraživanja pokazuju kako svakodnevno uzimanje ovog leka može smanjiti rizik obolevanja i za 38 posto, a svakodnevno uzimanje aspirina ima pozitivan učinak i kod ljudi s genetskim poremećajem zbog koga su u većoj opasnosti od te vrste raka.

Učestalo uzimanje aspirina pokazalo se povezanim i s umanjenim rizikom obolevanja od karcinoma jetre, jajnika i raka glave i vrata.

Međutim, to nije sve – studije pokazuju kako redovno uzimanje aspirina kod starijih žena umanjuje rizik od obolevanja od raka kože, a što je razdoblje uzimanja leka duže, to je rizik manji.

Međutim, blagotvorno delovanje aspirina povezano je i sa sprečavanjem moždanog udara i infarkta, a istraživanja koja su ispitivala učinke manjih doza aspirina (75 do 160 mg na dan) kod starijih žena s visokim rizikom od bolesti srca, dokazala su kako ovaj lek pozitivno utiče i na sprečavanje pojave demencije. Prethodna istraživanja pokazala su pak kako svakodnevno uzimanje aspirina smanjuje obolevanje od Alchajmerove bolesti za čak 55 posto.

Iako su mnoga istraživanja pokazala razne dobrobiti aspirina, neki stručnjaci upozoravaju da se ne sme sve shvatati bukvalno, odnosno da je aspirin ipak lek koji se sastoji od hemijskih sastojaka, a sasvim sigurno neki od sastojaka mogu štetiti određenim organima u ljudskom telu.

Radna grupa za preventivne usluge SAD upozorila je lekare da ne prepisuju više aspirin kao prevenciju, piše New York Times. Eatthis prenosi šta prema zaključcima grupe svakodnevno uzimanje aspirina čini vašem telu.

Redovno uzimanje aspirina povećava rizik od ozbiljnog krvarenja – u želucu, crevima i mozgu, rizik koji se povećava sa godinama. Stručnjaci su utvrdili da je ta opasnost veća od njegove potencijalne koristi.

Radna grupa je 2016. preporučila ljudima da uzimaju aspirin kako bi smanjili rizik od kolorektalnog karcinoma. Sada planiraju da ponište te smernice, na osnovu studije u kojoj su istraživači povezali upotrebu aspirina sa skoro udvostručenom smrtnošću od kolorektalnog karcinoma, nakon otprilike pet godina. Ipak, ima i onih koji kažu da postoje dokazi da uzimanje aspirina može sprečiti da kolorektalni polipi prerastu u rak.

Postoji razlog zašto je aspirin prisutan od 1899. godine kao prvi lek protiv bolova bez recepta – veoma je efikasan u smanjenju bolova i otoka. Konkretno, aspirin deluje tako što inhibira prostaglandine, enzim koji služi kao prekidač za uključivanje i isključivanje bolova i upala. Originalno, koristio se za groznicu i bol.

 Aspirin je snažan lek i može oštetiti sluznicu želuca, uzrokujući bol, čireve i krvarenje. Rizik se povećava kod starijih osoba, koje imaju čir na želucu, uzimaju lekove za razređivanje krvi ili piju alkohol.

„Ako ste imali srčani udar ili imate ugrađen stent, a želite da prestanete sa svakodnevnim uzimanjem aspirina, to može dovesti do srčanog udara opasnog po život“, kaže klinika Maio.

Zato, svakako pre nego što krenete da konzumirate bilo koju dozu aspirina konsultujte se sa lekarom i uradite neke od analiza koji vam mogu pomoći.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR