Glas Javnosti
Pošta_mobilni_stiki_320x100

NAJMOĆNIJI FERMENTISANI PROIZVOD! Kiseli kupus jača imunitet i čisti organizam od toksina

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Na našem području kiseli kupus je neizostavan sastojak za pripremanje zimskih jela, a kako sadrži veliku količinu vitamina C idealan je u borbi protiv virusa i infekcija karakterističnih za ovo doba godine.

Danas znamo da 100 g sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 miligrama vitamina C. Zatim slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum, balastne supstance i belančevine. Svi ti elementi su od velikog značaja za zdravlje našeg organizma.

Osim toga, kiseli kupus je odličan izvor vitamina B12, zbog čega se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima.

Hranljivost

Osim što je niskokaloričan (i broji oko 30 kalorija po porciji), sadrži i značajne hranjive materije poput vitamina C, vitamina K, vitamina B6, vlakna, gvožđa, bakra, mangana, folata i kalijuma.

Dobar je za rad creva

Budući da je fermentisana namirnica, kiseli kupus prirodno sadrži probiotike i prebiotička vlakna, a probiotici deluju delotvorno kada su u pitanju zatvor, dijareja povezana sa upotrebom antibiotika i infekcija, kao i sindrom iritabilnih creva.

Jača imuni sistem

Budući da otprilike 70 do 80% naš imunitet zavisi od zdravlja creva ta dva sistema su neraskidivo povezana, što znači da bilo koja hrana koja podržava bolju funkciju creva istovremeno doprinosi jačanju imuniteta.

Dobar izvor vlakana

Nasumično kontrolno ispitivanje pokazalo je da je kiseli kupus jedina fermentisana hrana za koju je klinički dokazano da pomaže kod sindroma iritabilnih creva.

Probiotička vlakna pomažu u hranjenju dobrih bakterija u crevima, piše gastroenterolog Marvin Sing.

Prema bazi podataka o hrani američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA), jedna šoljica kiselog kupusa sadrži četiri grama vlakana, što je jednako 15% dnevne preporučene vrijednosti.

Utiče na smanjenje stresa

Pokazalo se da probiotici upravljaju anksioznošću i depresivnim simptomima kod ljudi zbog povezanosti creva i mozga. Zapravo, naučnici su došli do zaključka da zdrava creva predstavljaju jednu od osnova celokupnog zdravlja, a kiseli kupus je zbog toga namirnica koja svakodnevno treba da se nađe na meniju dok traje sezona.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS

POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP