Zloupotreba antibiotika može izazvati više štete nego koristi za naše telo. Osim što narušavaju crevnu floru, ubijaju i zdrave ćelije.
Ono što možemo da uradimo da sprečimo prekomernu upotrebu farmaceutskih antibiotika jeste da koristimo one zdrave, one koje svi imamo u svojim kuhinjama.
Alternativne namirnice koje mogu da ublaže sve upale i infekcije u jako kratkom roku, a da ne ostave nikakve ozbiljne posledice po naš organizam, jesu prirodni antibiotici.
Ovo je spisak najmoćnijih prirodnih antibiotika, koje svako domaćinstvo treba da ima u svojoj kuhinji:
Kurkuma
Od davnina ova namirnica je poznata je kao jedna od najboljih biljnih antibiotika koje možete naći. Ona je odličan izbor za uništavanje bakterija. Da biste postigli optimalne rezultate, kombinujte dva antibakterijska sastojka, kurkumu i med, i nanesite mešavinu na bolna mesta na vašoj koži. "Naše istraživanje je prvo koje je jasno pokazalo da proizvodi bazirani na medu mogu u mnogim slučajevima da zamene antibiotske kreme za rane.
Đumbir
Prirodna antibiotička svojstva đumbira pomažu u sprečavanju i lečenju mnogih zdravstvenih problema izazvanih bakterijama. Fenoli koji se nalaz u korenu đumbira imaju jaka anti-inamatorna dejstva, a pomažu i kod snižavanja holesterola.
Jabukovo sirće
Ova namirnica ima antibiotička i antiseptička svojstva, kao i prirodno alkalizirajuće dejstvo. Ipak, treba biti obazriv jer sirće se preporučuje isključivo za spoljnu upotrebu.
Beli luk
Beli luk je od davnina poznat kao moćan antibiotik, koji ima anti-virusna, anti-gljivična i antimikrobna svojstva. Istraživanja su pokazala da štiti dobre bakterije i eliminiše neprijateljske bakterije. Takođe ima visok sadržaj antioksidanata koji uništavaju slobodne radikale, i koji jačaju imuni sistem.
Ulje origana
Pored svojih antibakterijskih svojstava, origano može da pomogne sa varenjem i pomaže u gubitku težine. Ulje koje se nalazi u origanu, karvakrol, ustanovljeno je da se bori protiv bakterija koje mogu dovesti do infekcije. Ulje origana se koristi za lečenje digestivnih infekcija.
Crni luk
Obe vrste luka, i crni i beli, imaju snažno antibiotičko, antivirusno, antigljivično, antiinamatorno i antioksidantno svojstvo. Sirov beli luk ili crni luk sadrže jedinjenje sumpora koje im daje svoja antibiotička svojstva. Oni se mogu koristiti za lečenje mnogih zdravstvenih bolesti poput otalgije, pneumonije, gripa i prehlade.
Aleva paprika
Ljuta aleva paprika je jak začin koji se koristi već hiljadama godina zbog svoje isceliteljske moći i antibiotičkog efekata.
(Glas javnosti)