Glas Javnosti

NAJDEBLJI I NAJDUŽI NERV U TELU: Zašto dolazi do išijasa i kako ga lečiti?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Svako od nas će bar u nekom trenutku svog života imati problem sa išijasom koji se manifestuje kroz bolove u donjim leđima, a koji nastaju kao posledica iritacije išijadičnog nerva usled inkarceracije (npr. kroz prolaps diska), iritacije ili upale.

Doktor Mark Schurz sa odeljenja ortopedije i traumatologije Bečke privatne klinike (Wiener Privatklinik) pojašnjava da je išijatični nerv je najdeblji i najduži nerv u ljudskom telu.
- Počinje u donjem delu leđa, proteže se preko gluteusa u obe noge preko zadnjeg dela butina do zadnjeg dela kolena. najčešći problem koji izaziva je takozvani išijas i skoro svako će patiti od simptoma u nekom trenutku u životu - kaže dr Schurz, prenosi portal Ekapija.

Kako navodi, kod obolelih od išijasa karakterističan bol se javlja pri istezanju nerva (npr. ispruženo koleno, savijen kuk).
- Generalno, bol se oseća u različitim jačinama, u zavisnosti od tačne lokacije iritacije nerva. Često iritacija rezultira jakim bolom u zadnjem delu butine, koji je najjači ujutru ili posle dužeg odmora i može se nakratko poboljšati nakon pokreta. Bol u gluteusu je takođe relativno čest - navodi.
Govoreći o metodama lečenja, dr Schurz kaže da je za uspešno lečenje važna najpre diferencijalna dijagnoza.
- Na primer, zbog iznenadnog "pucajućeg" bola, išijas se često meša sa lumbagom. U zavisnosti od težine simptoma, dostupne su različite terapije. U lakšim slučajevima, olakšano pozicioniranje u stepenastom krevetu i razne primene toplote mogu pružiti olakšanje. Redovne fizioterapijske vežbe, lekovi protiv bolova i ponašanje, odnosno položaji koji prijaju leđima mogu dovesti do poboljšanja - zaključuje dr Schurz.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR