Glas Javnosti

NADUTOST STOMAKA KAO OZBILJAN PROBLEM: Tri vrste hrane redovno izazivaju nadutost

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Nadutost je vrlo neugodan zdravstveni problem, stoga nije loše da poznajemo koje je to namirnice potrebno izbegavati kako bi smanjile mogućnosti za nadutos i gasove.

Crveno i prerađeno meso

Ukoliko često jedete crveno ili prerađeno meso ne samo da vam to može prouzrokovati nadutost, već može da poveća i rizik od raka debelog creva. Prerađeno meso je naročito štetno, jer prolazi različite procese obrade pre samog pakovanja. Masnoća iz ovih namirnica može da dovede do problema s krvnim sudovima.

Žvakaće gume

Žvakanjem žvakaća guma dovodi do gutanja više pljuvačke i više vazduha, što može da utiče na gasove i nadutost. Ukoliko imate problema s nadutošću, radije uzmite bombonu kao adekvatniju zamenu za ovu namirnicu, pišu Sremske vesti.


Gazirana pića

Gazirana pića generalno bi trebalo izbegavati, jer su puna rafinisanog šećera i donose tzv. “prazne” kalorije. Mehurići koji se nalaze u gaziranim pićima sadrže vazduh što bi značilo da taj vazduh završi unutar probavnog sistema i uzrokuje nadutost. Takođe, trebalo bi da izbegavamo da gazirana pića pijemo sa slamčicom, jer tako dodatno gutamo vazduh.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR