Glas Javnosti

НАДА ЗА ЛЕЧЕЊЕ КОРОНА ВИРУСА

Zdravlje
Autor: blic.rs

Један од првих пацијената оболелих од корона вируса у Аустралији показао је имуно реакцију на третман, што, према речима аустралијског министра здравља, представља значајан корак у истраживању и развијању вакцине против вируса КОВИД-19.

Вирусом корона заражено је више од 180.000 људи у свету, а умрло је 7.184, према Светској здравственој организацији.

Док се код већине оболелих болест манифестовала са средњим и слабим симптомима, и даље је 20 одсто пацијената у критичном стању. Вирус је био фаталан у један одсто случајева, пише у извештају аустралијских истраживача, преноси Ројтерс.

Док научници у свету покушавају да развију вакцину што пре, истраживачи Института за проучавање инфекција и имунитета "Питер Доерти" у Аустралији фокусирали су се на то да сазнају што више о самом вирусу.

Анализирајући крв жене у четрдесетим годинама, открили су да имуни систем одговара на корона вирус идентично као на типични грип.

Ово сазнање помогло је научницима да схвате зашто се неки пацијенти опораве брзо, док други имају озбиљне респираторне проблеме.

Пратећи стање пацијенткиње и њен имуни систем, истраживачи могу да предвиде када ће се она опоравити, а ово сазнање, према речима министра здравља Грега Ханта је велики напредак.

- Истраживање је пружило могућност да се на најбржи начин прати и предвиди терапија која ће пацијенту помоћи да се успешно опорави - рекао је Хант.

Ссиром света фармацеутске компаније убрзано раде на тражењу вакцине и антивирусних лекова који би спречили ширење ове заразе.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR