Glas Javnosti

Na šta treba da OBRATITE pažnju kada kupujete ULJE i koja je najbolja ZAMENA za suncokretovo? Evo šta su rekli stučnjaci!

Zdravlje
Autor: Glas javnosti/prva.rs

Važno je da obratite pažnju na količinu jednog sastojka.

Nutricionisti ističu da ulje može sadržati mnoge supstance koje pri zagrevanju mogu postati toksične. Kada dospeju u ljudski organizam mogu prouzrokovati razne upalne procese.

Youtube/Printscreen
foto: Glas javnosti

Sudeći po mišljenju stručnjaka, najbolje i najkorisnije ulje je maslinovo, jer sadrži veći udeo supstanci koje su korisne za srce i krvne sudove. Ali, na visokim temperaturama gubi ta korisna svojstva, pa nije idealna zamena za prženje hrane. Ono je odliča izbor za salate.

S druge strane, ni suncokretovo ili kukuruzno ulje nisu dobra opcija kada je prženje hrane u pitanju. Međutim, dobra zamena je visoko oleinsko suncokretovo ulje:

Youtube/Printscreen
foto: Glas javnosti

"U njemu se nalaze omega 6 kiseline koje su zamenjene oleinskom i čiji sadržaj u nekim varijantama dostiže 80 odsto. Ovaj procenat je čak nešto viši nego u maslinovom ulju", istakao je ruski dijetolog Mihail Ginzburg.

On je dodao da pri izboru ulja za jelo i prženje obratite pažnju na jedan sastojak, a to je oleinska kiselina - što je više ima u ulju, to je ono preporučljivije za konzumaciju.

printscreen/youtube
foto: Glas javnosti/Agroinfo.rsSKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR