Glas Javnosti

NA PRVOM MESTU JE ALKOHOL: Ako patite od preskakanja srca, ovu hranu treba izbegavati

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Mnogi činioci mogu izazvati lupanje srca, od stresa i teskobe do nedostatka sna i hormonalnih promena. Ali, važnu ulogu igra i vaša ishrana. Ovo je hrana koju treba izbegavati ako patite od preskakanja srca.

1. Alkohol

Prepuštanje čaši vina ili hladnom pivu moglo bi se činiti kao dobar završetak dana, ali za one s lupanjem srca alkohol bi mogao biti okidač za neka neugodna stanja.

Alkohol je stimulans, a stimulansi povećavaju rizik od lupanja srca aktiviranjem simpatičkog nervnog sistema. To uzrokuje porast broja otkucaja srca i krvnog pritiska, što zatim može dovesti do povećane verovatnoće pojave lupanja srca.

 

2. Kofein

Kofein je još jedan stimulans na koji treba pripaziti.

Međutim, saveti za izbegavanje kofeina se ne odnose samo na one sa srčanim problemima. Mnogi napici s visokim količinama kofeina sadrže malo ili nimalo zdravih sastojaka.

3. Prerađena hrana

Prerađena hrana glavna je kategorija hrane s kojom valja biti na oprezu.

Ova hrana obično sadrži dodane šećere, nezdrave masti i so, sastojke koji igraju veliku ulogu u pogoršanju preskakanja srca.

Ali, uticaj prerađene hrane nadilazi samo lupanje srca. Prerađena hrana može pogoršati nivo holesterola i kontrolu krvnog pritiska te uzrokovati skokove i padove šećera u krvi. Svaki od ovih činioca može povećati rizik od preskakanja srca.

 

4. Suhomesnati proizvodi

S visokim udelom natrijuma, nitrata i često MSG-a, mesne delikatese kao što su šunka, slanina i kobasice pametno je izostaviti iz prehrane.

5. Ljuta hrana

Iako ljuta hrana može biti korisna zbog svojeg visokog nivoa antioksidansa, ljutina često predstavlja rizik za one koji su skloni lupanju srca.

Konzumacija ljute hrane može uzrokovati razne fiziološke reakcije koje dovode do ubrzanog otkucaja srca, a ovaj skok broja otkucaja srca može povećati verovatnoću da ćete osetiti i preskakanje.Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR