Glas Javnosti

NA EKSTREMNIM VRUĆINAMA PAZITE SE OVOGA: Stručnjaci savetuju kako prebroditi temperature od 40 stepeni

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Kako su meteorolozi najavili vremenska prognoza donela je tropski talas te će danas i sutra iz Severne Afrike stizati ekstremno topao vazduh, uz maksimalne temperature koje će se kretati između 34 i 39 stepeni, a ponegde nad jugoistokom regiona moglo biti i oko 40 stepeni.

Prema rečima meteorologa Marka Čubrila, ove temperature su ekstremi, i bitno je da preduzmemo sve mere zaštite od sunca.

-Boravak na suncu između 11 i 17 sati treba ograničiti na maksimalno pola sata, ukoliko je to moguće. U tom periodu treba izbegavati sunčanje, konzumirati što više tečnosti, najbolje vode. Boraviti u klimatizovanom prostoru, gde razlika između unutrašnje i spoljne temperature netreba da bude viša od sedam do 10 stepeni- napominje Čubrilo.

Kako naglašava od danas do petka u većini mesta biće sunčano i veoma toplo, a na snazi će biti narandžasti meteoalarm, što znači da je vreme opasno. Očekuje se da najviša temperatura dostigne 34 do 38 stepeni.

 

On dodaje, u četvrtak posle podne, pa do petka sredinom dana u košavskom području (podunavlje) duvaće pojačan jugoistočni vetar, koji će u nekoj meri umanjiti osećaj vreline, ali reč će biti u toploj vrijanti košave koja će u noći ka petku nad ovim delom regiona učiniti ekstremno toplom i ponegde minimalna temperatura neće pasti ispod 27 stepeni.

-U petak popodne, preko regiona bi trebalo da počne da se premešta sve vlažniji vazduh, koji bi se u toku noći ka petku prebacio preko Alpa. Danas modeli imaju nešto veću količinu tog vlažnog vazduha te su shodno tome i pojačali signal za destabilizaciju atmosfere. Svakako će već u petak da buse svežije, takvo vreme nastaviće se i tokom vikenda, uz makimalne temperature od 25 do 29 stepeni, a samo ponegde na istoku i jugu i do 33 stepena-  najavljuje meteorolog, a prenose beogradski mediji.

 

Novi talas vrelog vazduha mogao bi do nas da stigne oko 13. jula, kada bi temperature ponovo trebalo da budu iznad 37 stepeni, ali bi nam nakon toga stiglo i jače pogoršanje, grmljavinski pljuskovi, ponegde obilnija kiša i osetno osveženje.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR