Glas Javnosti

Музичка терапија олакшава опоравак након можданог удара

Zdravlje
Autor: n1info.com/Foto:Pixabay

Терапија музиком помаже пацијентима који су доживели мождани удар да се опораве, стимулишуц́и мозак и подижуц́и расположење, показало је истраживање.

У првој таквој студији истраживачи су проценили да музичка терапија побољшава живот пацијената који су имали мождани удар.
Он је један од водец́их узрочника инвалидитета, који доводи до проблема са моторичким способностима.

Током спровођења студије, научници су открили да је свирање клавира, бубњева и удараљки, као и употреба ајпеда, подигло опште расположење пацијената и помогло им да се концентришу.
Такође је откривено да су сеансе помогле у рехабилитацији руку побољшавајуц́и спретност прстију. Понављање је било кључно за помоц́ пацијентима да се опораве.

Поред проблема са говором, оболели се боре са памц́ењем, па чак и са променама унутар саме личности. Осец́ања љутње, анксиозности или депресије, уобичајена су након можданог удара.

Студију је водио Др Алек Стрит са Универзитета Англиа Рускин (АРУ), а изведена је на одељењу за мождани удар и рехабилитацију у болници Аденбрук у Кембриџу.

Неуролошке музичке терапије (НМТ) изведене су упоредо са постојец́им третманима рехабилитације можданог удара физиотерапијом, радном терапијом, логопедском терапијом и клиничком психологијом.
купно 177 пацијената учествовало је у 675 сесија НМТ-а током две године, показују налази објављени у часопису “Топицс ин Строке Рехабилитатион”.

НМТ се у просеку показао „користан“ или „веома користан“ за 139 пацијената, рођака и болничког особља. Од 52 пацијента који су испунили упитнике који се односе на расположење, дошло је до смањења „тужних“ и пораста „задовољних“ одговора одмах након сесије.

Говорни и језични терапеути приметили су позитиван утицај на узбуђење и ангажман пацијената.

Такође су известили да НМТ може помоц́и пацијентима да превазиђу лоше расположење и умор, обоје су уобичајени након можданог удара, и зато ц́е имати користи у њиховој рехабилитацији.

“Наша студија је открила да су неуролошку музичку терапију с одушевљењем прихватили и пацијенти и њихови рођаци и особље болнице”, рекао је др Стрит и додао:

„Чињеница да је током две године обављено 675 сесија је јасан показатељ успешности лечења. То показује да особље упуц́ује пацијенте јер разумеју механизме вежби и могу видети како им то може користити.”

Особље је сматрало да је употреба музике и инструмената омогуц́ила пацијентима да постигну велики број понављања да би постигли свој циљ.

„Сматрали су да вежбе изгледају мање клинички, јер пацијенти свирају музику са музичким терапеутом, а од вежби добијају непосредне повратне информације, кроз звукове које стварају“, објаснио је доктор.

"Последњи налази указују на то да се за појединце музичка терапија показала као корисна и да може имати важну улогу у њиховом опоравку”, рекао је главни истраживач Ричард Френсис.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR