Glas Javnosti
posta

MUČI VAS ARTRITIS I BOLE ZGLOBOVI? Ove tri namirnice će vas preporoditi!

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Atritis i bolovi u zglobovima znaju da budu veoma uporni i neprijatni, ali priroda se pobrinula i za to. Upoznajte se sa dijetom koja je vrlo ukusna i prijatna, a koja će smanjiti bol u zglobovima i druge tegobe izazvane artritisom.

Reumatoidni artritis je hronično zapaljensko reumatsko oboljenje koje pre svega zahvata zglobove, ali neretko i unutrašnje organe, nervni sistem i kožu. Spada u grupu  tzv. sistemskih bolesti vezivnog tkiva. Vremenom dolazi do krivljenja prstiju, ako se radi o šaci, te do vrlo bolnih i neprijatnih stanja koja podrazumevanju i smanjenu pokretljivost zglobova. Sprovođenjem odgovarajuše dijete i korišćenjem odgovarajućih namirnica možete ublažiti posledice ovog stanja.

JUŽNO VOĆE

Limun, pomorandža, grejpfrut, limeta, ukratko citrusi sadrže visok nivo vitamina C koji je neophodan za sintezu kolagena. On, pak, održava zdravlje ligamenata, kostiju i tetiva i izuzetno je važan sastojak za sve one koji pate od osteoartritisa. Svi citrusi su i dobar izvor antioksidanata koji smanjuju upalu.

Pokazalo se da ljudi koji praktikuju mediteransku dijetu manje pate od degenerativnih oboljenja zglobova. Budući da se ona, tradicionalno, bazira na maslinovom ulju, istraživači su detaljnije istražili njegov sastav. Pokazalo se da oleokantal deluje slično kao nesteroidni antiupalni lekovi i blokira bol. Preporuke su da se, kada god je to moguće, koristi maslinovo ulje, a da se upotreba suncokretovog ulja smanji.

ŠARGAREPA

Šargarepa je izuzetno bogata vitaminom A i beta karotenom i trebalo bi da se nađe svakog dana na jelovniku onih koji pate od bolova u zglobovima. Ovih antiinflamatornih sastojaka ima i u slatkom krompiru kao i u tikvama, ali je šargarepa obično najdostupnija. Najbolje je to što se kuvanjem vredni sastojci ne gube, pa je možete jesti i presnu ali i termički obrađenu. Iako se korisni sastojci mnogih namirnica bolje koriste kada se one, ako je to moguće, konzumiraju u svežem stanju, šargarepa je hranljivija i bolje se iskorišćava u kuvanom stanju.

(Glas javnosti/Agroinfo.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR