Za šta je sve kopriva dobra?
Osim što je zaštićenom od životinja i štetočina drži kiselina koja izaziva plihove i opekotine, kopriva je izuzetno lekovita u svakom delu, od listova, stabljike, pa preko cveta i korena.
Najznačajnije je napomenuti da kopriva sadrži izuzetno velike količine gvožđa, što je samim tim čini savršenim saborcem protiv anemije.
Pored gvožđa, kopriva je bogata mineralima poput kalcijuma, magnezijuma, fosfora i sicilijuma. Najbogatija je vitaminom C, međutim vitamin C se obradom u najvećoj meri gubi, a koprivu u svežem obliku gotovo je nemoguće konzumirati, naročito kada se napomene potencijalni problem sa probavnim sistemom koji uzimanje sveže koprive može izazvati.
Poseduje antibakterijska, antivirusna, protivupalna, diuretička svojstva, smanjuje bol i zaustavlja krvarenje. Vitamini A, B2, B5 i K, u kombinaciji sa karotenom, lecitinom i brojnim aminokiselinama, belančevinama i ugljenim hidratima čine koprivu sjajnim lekom za mnoge bolesti.
Ubrzavanjem izlučivanja tečnosti iz organizma utiče na regulaciju krvnog pritiska, stimuliše rad jetre i pankreasa, pomaže kod oralnih infekcija, kao i oboljenja poput ekcema, akni i opadanja kose.
Pored svega toga, regulacija šećera u krvi, pomoć kod nesanice i nervoze značajan su dio brojnih pogodnosti koje nam ova prijateljica iz dvorišta donosi.
Sok od kopriveKopriva u bilo kom obliku je prijatelj organizma, bilo da su u pitanju artritis, astma, žuč, urinarni ili respiratorni problemi, problemi sa kožom ili grčevima u želucu.
Kada smo zaključili koliko je sama kopriva dobra za telo i organizam, trebalo bi napomenuti koje pogodnosti donosi u obliku soka.
Sok od koprive ima pozitivan uticaj kada su u pitanju:
Sastojci:
Priprema:
Potrebno je da uberete vrhove koprive na njivi ili blizu šume, kraj potoka ili u vašoj bašti. Koprivu stavite u vodu i nasečete 6 limuna ili kombinaciju citrusnog voća koje ste izabrali.
Mešavinu poklopite i ostavite je tako 24 časa. Nakon ovog perioda rukama izgnječite sastojke, zatim ih procedite i dodajte šećer. Važno je mešati sirup dok se šećer ne otopi, dovoljno je u naredna 24 časa povremeno mešati kako bi se sve sjedinilo.
Nakon što se šećer dobro otopio, sirup sipajte u staklene flaše i čuvajte ga na suvom i hladnom mestu.
Čaj od kopriveZa sve one koji muku muče s viškom kilograma, kopriva je potencijalno dobar izbor, ako je koristite za pravljenje čaja.
Ona pospešuje proces detoksikacije organizma i pomaže u izlučivanju viška vode bez gubitka vitalnosti i energije. Podaci o nutritivnoj vrednosti čaja od koprive pokazuju da je bogat magnezijumom, važnim mineralom koji pomaže u brojnim telesnim funkcijama.
Za pripremu čaja od sveže koprive potrebni su vam sledeći sastojci:
Priprema:
Stavite vodu da provri.
Koprivu prelijte vrelom vodom i ostavite da odstoji između 5 i 10 minuta.
Nakon što je kopriva odstajala u vreloj vodi, mešavinu je potrebno procediti.
Za početak popijte samo jednu šoljicu čaja od koprive kako biste bili sigurni da nećete imati nikakve reakcije na njega.
Čaj nipošto nemojte pripremati u metalnoj posudi ili šolji, prenosi N01S.