Glas Javnosti

MOŽDANA MAGLA KAO UČESTALA POJAVA : Stručnjaci pojašnjaju uzrok nastanka

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Moždana magla, koja se ponekad naziva i mentalna magla, nije medicinsko stanje. To je izraz koji se koristi za određene simptome koji mogu uticati na našu sposobnost razmišljanja

Možda ćemo se osećati zbunjeno ili neorganizovano ili nam je teško da se usredsredimo ili izrazimo svoje misli rečima. Moždana magla često je privremena i nestaje bez lečenja. Prema studiji iz 2022, ne postoji jedinstven način lečenja ili upravljanja moždanom maglom. Umesto toga, lekari preporučuju nekoliko aktivnosti koje mogu da pomognu: zdravu ishranu i vežbanje, mentalni trening (rešavanje zagonetki ili ukrštenice), druženje sa porodicom i prijateljima.

Moždana magla i trudnoća

Mnoge žene smatraju da se teže pamti tokom trudnoće. Nošenje bebe može da promeni telo na mnogo načina, a supstance koje se oslobađaju za zaštitu i ishranu bebe mogu izazvati probleme s pamćenjem.


Multipla skleroza (MS)

Ova bolest utiče na centralni nervni sistem i može promeniti način na koji mozak „razgovara” sa ostatkom tela. Otprilike polovina ljudi koji imaju MS ima problema sa pamćenjem, pažnjom, planiranjem ili govorom. Vežbe učenja i pamćenja mogu da pomognu, a terapeut može dati nove načine za rešavanje zadataka koji predstavljaju problem.

Moždana magla može da nastane zbog lekova

Neke vrste lekova mogu da izazovu moždanu maglu. Ako uzmemo lek i primetimo da naše razmišljanje nije tako jasno koliko bi trebalo da bude ili odjednom ne možemo da se setimo nekih stvari, treba da se obratimo lekaru i obavestimo ga o svim lekovima koje uzimamo. Sumnja se da osetljivost na neke supstance (i prirodne i veštačke) takođe može da izazove moždanu maglu, što je mogućnost o kojoj se raspravlja u medicinskoj zajednici.

Rak i lečenje raka

Hemoterapija (tretman za rak koji koristi jake lekove) može dovesti do onoga što se ponekad naziva „hemomozak”. Možda ćemo imati problema sa pamćenjem detalja kao što su imena ili datumi, teško ćemo obavljati više zadataka ili nam treba više vremena da završimo neke stvari. Obično nestaje prilično brzo, ali kod nekih osoba može da traje dugo vremena nakon tretmana. Sam rak takođe može izazvati moždanu maglu, na primer, ako je rak zahvatio mozak prenosi E klinika

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR