ogurt i drugi mlečni proizvodi, poput kefira, kiselog mleka, pavlake, imaju, pored ostalog, ulogu u normalizovanju rada probavnog sistema, smanjenju rizik od razvoja srčanih i kardiovaskularnih bolesti, štite creva od parazita i slično.
Ove namirnice su bogate proteinima, kalcijumom i bifidobakterijama koje se vezuju za zid creva i grade prirodnu barijeru, sprečavajući vezivanje štetnih agenasa. Odličan su izvor aminokiselina i proteina neophodnih za normalno funkcionisanje organizma. Ipak, jogurt i ostali fermentisani mlečni proizvodi ne bi trebalo da se koriste u prvih sat i po vremena nakon obroka.
- Kiseli mlečni proizvodi normalizuju crevnu mikrofloru zahvaljujući takozvanim bifidobakterijama, kojima su prilično bogati. Ove bakterije nazivamo i probioticima. Da biste dobili maksimalnu korist od bifidobakterija, veoma je važno da fermentisane mlečne proizvode uzimate na prazan stomak - ističu nutricionisti, a prenosi najzena.rs.
Ovo su preporuke stručnjaka za dnevni unos mlečnih proizvoda:
- Kefir, jogurt i kiselo mleko - 1-2 čaše dnevno,
- Sveži sir, pavlaka (2,5 odsto masti) - 100 grama dnevno.