Glas Javnosti

Moguće opasnosti od konzumiranja sirove ribe

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Konzumiranje sirovih plodova kao i ribe može da bude opasno.

Bakterije

Nekoliko bakterija može uzrokovati bolesti koje se prenose hranom, kao što su salmonela, listeria monocytogenes i, jedna velika, vibrio. Ovo je bakterija koja nastanjuje tople, obalne vode u kojima žive kamenice. Vibriozom se možete zaraziti jedući kamenicu ili bilo koji nedovoljno kuvani komad plodova mora koji sadrži bakterije.


Možete ga dobiti i plivanjem sa otvorenom ranom. Kamenica koja sadrži vibrio ne izgleda, ne miriše niti ima drugačiji okus od ostalih kamenica. A budući da ljuti sos, limunov sok i alkohol neće ubiti vibrio, jedini način da budete sigurni je da termički obradite kamenice.

Ređa je mogućnost dobijanja infekcije od nedovoljno kuvane ribe.

Paraziti

Sirovi i nedovoljno kuvani plodovi mora takođe mogu biti kontaminirani anisakid nematodama, vrstom crva koji može uzrokovati bolest zvanu anisakiasis. CNN je izvestio o bolesti i studiji koja je naziva rastućom bolešću u zapadnim zemljama.

Gliste prodiru u stenku želuca ili creva i mogu uzrokovati bolove u stomaku, povraćanje i proliv, a ponekad ih je potrebno ukloniti endoskopijom ili hirurškim zahvatom.

Kad je reč o kupovini morskih plodova, preporučuje se da je u vitrini s kontrolisanom temperaturom. Smrznuti plodovi mora moraju biti smrznuti u čvrstom stanju i ne smeju da imaju kristale leda na pakovanju.


Glas javnosti/U01S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR