Nekoliko bakterija može uzrokovati bolesti koje se prenose hranom, kao što su salmonela, listeria monocytogenes i, jedna velika, vibrio. Ovo je bakterija koja nastanjuje tople, obalne vode u kojima žive kamenice. Vibriozom se možete zaraziti jedući kamenicu ili bilo koji nedovoljno kuvani komad plodova mora koji sadrži bakterije.
Možete ga dobiti i plivanjem sa otvorenom ranom. Kamenica koja sadrži vibrio ne izgleda, ne miriše niti ima drugačiji okus od ostalih kamenica. A budući da ljuti sos, limunov sok i alkohol neće ubiti vibrio, jedini način da budete sigurni je da termički obradite kamenice.
Ređa je mogućnost dobijanja infekcije od nedovoljno kuvane ribe.
Sirovi i nedovoljno kuvani plodovi mora takođe mogu biti kontaminirani anisakid nematodama, vrstom crva koji može uzrokovati bolest zvanu anisakiasis. CNN je izvestio o bolesti i studiji koja je naziva rastućom bolešću u zapadnim zemljama.
Gliste prodiru u stenku želuca ili creva i mogu uzrokovati bolove u stomaku, povraćanje i proliv, a ponekad ih je potrebno ukloniti endoskopijom ili hirurškim zahvatom.
Kad je reč o kupovini morskih plodova, preporučuje se da je u vitrini s kontrolisanom temperaturom. Smrznuti plodovi mora moraju biti smrznuti u čvrstom stanju i ne smeju da imaju kristale leda na pakovanju.
Glas javnosti/U01S