Glas Javnosti

MOĆNI ČAJ OD BOROVIH IGLICA: Napitak sa visokom koncentracijom vitamina

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Priroda je naš moćan saveznik i daje nam sredstva koja nas održavaju u životu. Evo još jednog korisnog saveta za čaj koji ima brojna korisna svojstva na naš organizam.

Osim što prečišćava vazduh i ima vrlo prijatan miris, borova šuma je vrlo važna za oporavak disajnih organa, a iglice ovog drveta imaju brojna blagotvorna dejstva za organizam. Njegova upotreba je jednostavna ali veoma značajna. Borove iglice su veoma korisne za prevenciju i lečenje raznih zdravstvenih tegoba, ali i za poboljšanje opšteg stanja organizma. Jačaju imuni sistem, regulišu krvni pritisak, dobre su za inhalaciju i ispiranje grla.

Čaj od borovih iglica

Od borovih iglica se pravi lekoviti čaj koji organizmu donosi brojne koristi. Prepun je antioksidanata, te vitamina C i A kojih zapravo ima 4-5 puta više nego u soku pomorandže. Pročišćava disajne puteve i jača imunitet. Čaj je odličan protiv kašlja, promuklosti i lakših oblika bronhitisa. Osim lekovitosti, ovaj čaj sadži male količine kofeina tako da podiže raspoloženje i koncentraciju, a zbog etarskih ulja ugođaj u ukusu i mirisu su zagarantovani. 

Priprema čaja

Čaj se priprema tako što se vrh grančice sa dvadesetak iglica opere i doda u vrlo toplu vodu, koja nije proključala. Ukoliko vam je lakše za zarazmeru, koristite tri šolje vode i pola šolje svežih iglica. Nikada nemojte kuvati čaj od borovih iglica da se ne bi uništio vitamin C. Ostavite čaj da odstoji pola sata, procedite ga i pijte od dva do tri puta dnevno, sa medom ukoliko vam tako prija više. Pri odabiru iglica budite pažljivi da ih ne pomešate sa iglicama drveta tise jer su one otrovne. Istočni beli bor je uobičajen, lako se prepoznaje po tome što njegove iglice rastu u pet grupa, te se od njih pravi ukusan čaj. Starije iglice imaju veće koncentracije vitamina C, ali je ukus ovakvog čaja gorak. Ako koristite mlađe iglice bora, čaj će biti slađi i pitkiji. Mlađe iglice su zelene i jako zelene boje, nalaze se ne samim vrhovima grana, dok su starije iglice tamnije, zagasitije i nalaze se u dnu grana. 

Agroinfo.rs

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR