Ova skromna, ukusna, pikantna namirnica veoma je jeftina a iznenadiće vas šta sve čini za zdravlje organizma!
Jedna šolja sitno naseckanog mladog luka sadrži više od dvostruke preporučene doze vitamina K, koji je važan za zdravlje kostiju i zgrušavanje krvi. U istoj porciji nalazi se i četvrtina dnevno potrebne doze vitamina C, koji sprečava oštećenje ćelija usled slobodnih radikala i važan je za jačanje imuniteta na prirodan način.
Oko 16 odsto folata, naročito važnog za trudnice, takođe se nalazi u ovoj skromnoj porciji mladog luka. Sadrži veoma malo kalorija, masnoću u tragovima i nula holesterola. Mladi luk takođe ima manje ugljenih hidrata i šećera od krompira, šargarepe ili kukuruza.
Ako želite da ga iskoristite na najbolji način, grickajte ga uz obrok ili ga svežeg stavite u salatu. Nemojte ga termički obrađivati jer ćete tako uništiti vitamine.
Jedina grupa ljudi kojoj se ova namirnica ne preporučuje i trebalo bi je izbegavati u njihovom slučaju su oni koji uzimaju lekove za razređivanje krvi jer velika doza vitamina K može da napravi problem.
(Glas javnosti)