Glas Javnosti

MIŠLJENJA SU PODELJENA: Koliko jaja treba da jedemo na nedeljnom nivou?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Jaja su brz i praktičan izvor proteina, vitamina i hranljivih materija, ali da li treba da jedete jaja svaki dan? Eksperiment zdravstvenog reportera doveo nas je do nekih odgovora.

Dugo se smatralo da jaja dovode do visokog holesterola i srčanih bolesti.

Poslednjih godina, studije poput one u Nutrients-u iz 2018. su sugerisale da su jaja dobila lošu reputaciju koju nisu zaslužila.


Nešto od toga bilo je rezultat kolektivne nesvesnosti da postoji dobar holesterol i „loš“ holesterol, a deo toga je bio da su jaja glavni krivac.

Blog klinike Mayo, na primer, kaže o vezi između jaja i srčanih bolesti da bi prerađeno meso sa visokim sadržajem masti i natrijuma koje često ide uz jaja „moglo da učini više za povećanje rizika od srčanih bolesti nego jaja“.

A da ne pominjemo to da „način na koji se jaja i druga hrana kuvaju – posebno ako su pržena u ulju ili puteru – takođe utiče“, piše na blogu.

Jaja su brz i praktičan izvor proteina, vitamina i hranljivih materija, ali da li treba da jedete jaja svaki dan? Eksperiment zdravstvenog reportera doveo nas je do nekih odgovora.

Dugo se smatralo da jaja dovode do visokog holesterola i srčanih bolesti.

Poslednjih godina, studije poput one u Nutrients-u iz 2018. su sugerisale da su jaja dobila lošu reputaciju koju nisu zaslužila, piše The Healthy.

Nešto od toga bilo je rezultat kolektivne nesvesnosti da postoji dobar holesterol i „loš“ holesterol, a deo toga je bio da su jaja glavni krivac.

Blog klinike Mayo, na primer, kaže o vezi između jaja i srčanih bolesti da bi prerađeno meso sa visokim sadržajem masti i natrijuma koje često ide uz jaja „moglo da učini više za povećanje rizika od srčanih bolesti nego jaja“.

A da ne pominjemo to da „način na koji se jaja i druga hrana kuvaju – posebno ako su pržena u ulju ili puteru – takođe utiče“, piše na blogu.

Jedno neočekivano (i cool) zapažanje koje sam napravila tokom nedelje kada sam jela samo jaja bilo je to da me je koncentrisanje na rad ovog izvora proteina i zdravih masti tokom dana dovelo do boljih izbora.


Na primer, umesto da uzmem slatki mafin sa hotelskog bifea za doručak pre leta koji bi doneo malu nutritivnu vrednost, izabrala sam dva tvrdo kuvana jaja. Mafin bi me ostavio gladnom nakon nekoliko sati. Jaja su prilično dobro držala moj apetit dok nije došlo vreme za užinu u avionu.

Koliko su zdrava jaja?

Blog Univerziteta Harvard ističe da su prethodne zdravstvene smernice sugerisale da pojedinac ne treba da jede više od jednog do dva jajeta nedeljno, jer jedno jaje ima oko 200 miligrama holesterola, a dnevna granica je 300.

Međutim, to se promenilo. Danas, Harvard Health kaže: „Prosečna zdrava osoba verovatno ne trpi nikakvu štetu ako pojede do sedam jaja nedeljno“.

Registrovani dijetetičar i nutricionista Blanka Garsija kaže da je važno zapamtiti da iako su jaja „veoma hranljiva… ovo ne daje zeleno svetlo za jelo od tri jajeta svaki dan“. Doručak za drvoseče u restoranu može imati i druge zdravstvene posledice.

Za svoj eksperiment, jela sam više od dva jajeta dnevno, ponekad i tri. Ubuduće ću imati pri ruci tvrdo kuvana jaja jer su savršena užina bogata proteinima pre treninga ili kao užina sredinom dana. (Ako ste i ljubitelj tvrdo kuvanih jaja, Ministarstvo poljoprivrede SAD-a sugeriše da će ostati sveža nedelju dana u frižideru.)

Nastaviću da pravim omlet, fritate i kišove kao jednostavne, ali zdrave, načine da iskoristite ostatke povrća, mesa i sira.


Glas javnosti/ N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR